New York, Cruise i Karibien og Florida

Her finner du et reiseopplegg for tre ukes opplegg i USA og Karibien. Dette er en tur som ble prøvet ut i 2009, så det taes forbehold om at ting kan ha endret seg. Det anbefales derfor å sjekke over opplegget om ting fremdeles er gjeldende.

Introduksjon til City of New York

Det er ca. 8,5 millioner innbyggere som bor i USA`s største by City of New York, og byen er kjent som The Big Apple eller Capital of the World. Den er et av verdens viktigste økonomiske og kulturelle knutepunkter. Valuta er Dollar (USD), og det er greit å ha litt kontanter til tips, telefon, taxi osv. Kredittkort  (Visa, MasterCard,  Eurocard, American Express, og Diners Club er de vanligste) får du brukt på de fleste plasser og minibanker er det overalt.

Alle som skal til USA må ha pass som er maskinlesbare og en må registrere seg for elektronisk innreisesøknad (ESTA) minst 3 dager før reise. En må ha en tur/retur billett til USA, ellers må man søke om visum, samt om du skal oppholde deg i USA mer enn 3 månder må du søke om visum. Alle som ankommer USA blir tatt bilde av og fingeravtrykk av, samt du blir bedt om en adresse for hvor du skal bo (eks. bruker du her adressen til hotellet ditt, så husk å ta den med). En annen ting som er greit å vite er at du kan bli bedt om å slå på telefonen din, nettbrett osv i  sikkerhetskontrollen, og dersom det ikke er nok strøm til å slå den på, kan du bli nektet ombordstigning. Er du usikker på noe ved innreise til USA er det lurt å kontakte den Amerikanske ambassade.

Det er en - 6 timers tidsforskjell med unntak av når en skifter mellom sommer- og vinter-tid. På grunn av at USA og Europa ikke skiftet til/fra sommertid på samme dato vil det være en kort periode på høsten og våren som det er -5 timers tidsforskjell. Sommertiden i USA er fra andre søndag i mars til første søndag i november. De varmeste månedene er juni til august med temperaturer opp mot 30 °C, mens den kaldeste månedene er desember til februar med temperaturer ned mot -3 °C.

Hovedflyplassen er John F. Kennedy International Airport (JFK) og ligger i Queens ca 23 km sør-øst for byen. Fra flyplassen kan du ta både drosje, subway og shuttlebus. Subway er det rimligste, og taxi det dyreste. Det tar mellom 30 – 60 minutter å komme seg inn til sentrum avhengig av trafikk og transportmiddel. Flyplassene Newark (EWR) og La Guardia (forkortet LGA og er hovedsaklig en innenriksflyplass) er også tilknyttet New York. Fra Newark kan du ta shuttlebuss eller taxi, og tar alt fra 20 - 60 minutter avhengig av trafikk.

Byen ligger i delstaten New York, og er delt opp i fem bydeler (boroughs):

  • The Bronx er byens nordligste bydel og har ca 1,4 millioner innbyggere. Den er kjent blandt annet kjent for Yankee Stadium, dyreparken Bronx Zoo og for å være hiphopens vugge.
  • Brooklyn er den bydelen med flest innbyggere ca 2,5 millioner. Den er kjent blandt annet kjent for sitt etniske mangfold, senter for det jødiske samfunnet i USA, en lang strandlinje og fornøyelsesparken Coney Island.
  • Manhattan er den tettest befolkede bydelen med ca 1,6 millioner. Den er kjent blandt annet kjent for sine skyskrapere, byens finanssentrum og politiske sentrum, og de fleste av byens turistattraksjoner er her.
  • Queens er den bydelen som er størst i utstrekning og har ca 2,3 millioner innbyggere. Mesteparten av bydelen er idag boligområder for middelklassen. Den er kjent blandt annet kjent for CitiField og tennisturneringen US Open som spilles i nabolaget Flushing Meadows.
  • Staten Island er nå den typiske forstad med ca 0,5 millioner innbyggere, men frem til 2001 lå verdens største søppelfylling der.

Opplegget for New York er lagt opp slik at en hovedsaklig forholder seg til bydelen Manhattan, så anbefaler deg å bo her med mindre du ikke har noe i mot å bruke subwayen til å komme deg inn til Manhattan.

DAG 1 – Reisedag + litt

Første dag er en reisedag, så det er begrenset hva en rekker å se og oppleve. Har du en halv dagen eller mer er det fint å starte med sightseeingbusser, men pass på klokkeslettet for når de slutter på dagen (det bør være nok tid til å rekke hele turen, og husk å spør etter rimligere pris siden du ikke får benyttet deg av hele dagen på bussen). Bussene gir deg en oversikt over byen, samt tar deg til de største serverdighetene i byen. Har du hele dagen er det også fint å starte med sightseeingbusser, for så å benytte seg av muligheten til å gå av og på rundt de ulike serverdighetene. Bussene finner du over hele Manhattan, men ihvertfall rundt Times Square og Cental Park. Du kan også spørre på hotellet ditt.

På kvelden drar du til Times Square – et hektisk kulturelt og kommersielt knutepunkt som fikk navnet sitt etter avisen New York Times, som flyttet sitt hovedkvarter hit i 1904. Det er et samlepunkt for mennesker og hver nyttårsaften samles tusenvis av mennesker her. Her blir det også krevd at leietakere montere opp utvendige neonreklamer. Området er fylt med teatere, opplevelessentre, restauranter osv. og er en fin plass å avslutte kvelden.

Dag 2 – full dag sightseeing

Andre dag blir en full dag sightseeing. Dagen er lagt opp slik at du forholder deg til området downtown city og beveger deg oppover mot midtown. Dagen blir avsluttet nær Times Square på Hard Rock Café.

Dra ned til Battery Park og ta båten ut til Statue of Liberty (Frihetsgudinnen) - gave fra Frankrike (1884) og ble reist i 1886 er blitt selve symbol på USA (ca. 90 meter i høyden og over 200 tonn). Den står på Liberty Island, og nedre delen av statuen består av et museum om Frihetsgudinnen. Båten går så innom Ellis Island  - var en gang hovedporten for strømmen av immigranter (fra 1892 - 1954). Reisende på første og andre klasse ble klarert på skipet over til Amerika, og ble sluppet av på Manhattan, mens reisende fra 3. klasse ble sendt til Ellis Island. Mer enn 20 millioner immigranter passerte øya.

Når du kommer tilbake fra båtturen går du opp til Wall Street - finansdistriktet ligger rundt dette området med blandt annet New York Stock Exchange (fondsbørsen) og Federal Reserve Bank med flere. Ved enden finner du den protestantiske Trinity Church - (bygd 1846 og 85 m høye tårn), og i området rundt finner du blandt annet Woolworth Building (bygd 1913 i nygotisk stil og er 241 m), Chase Manhattan Plaza (248 m) og 40 Wall Tower (290 m). I nærheten her finner du også Ground Zero.

Litt lengere nord finner du Civic Center med blandt annet City Hall (sto ferdig i 1811) og Municipal Building (sto ferdig 1914 og er hesteskoformede).

Nordøst for City Hall er Chinatown -  i over 150 år har innvandrere fra Kina, Hong Kong, Taiwan og andre asiatiske land bosatt seg her. Området er ca åtte kvadratkilometer og her finner du en rekke billige restauranter, billige klær, souvenirer og urter, krydder og lignende.

Dra så videre til Hard Rock Café som ligger like ved Times Square, og avslutt kvelden her.            

Dag 3 – full dag sightseeing

Tredje dag blir også en full sightseeing dag, og i dag beveger du deg i området midtown og oppover mot uppertown.

Start dagen tidlig å dra til Empire state. Empire State Building – fra 1931 og er ca 450 meter høy og har en fantastisk utsikt over Manhattan fra utsiktsplattform i 86. etasje. Her blir det fort lange køer, men fra morgen kan du være heldig å slippe all kø. Gå så opp enten 5th Avenue eller 6th Avenue opp til GE-bygningen – også kjent som 30 Rockefeller Plaza. Det er en Art Deco skyskraper tegnet av Raymond Hood som utgjør hovedbygningen i Rockefeller Center. Den ble ferdig i 1933 og har 70 etasjer (260 meter høy). Går du videre finner du The Museum of Modern Art – et av verdens viktigste og mest kjente museer for moderne kunst, og ble først åpnet i 1929. Videre vil du komme til Trump Tower – skyskraperen er eiet av Donald Trump og er designet av Der Scutt of Swanke, Hayden Connell og sto ferdig i 1983. Gå så videre opp til Central Park - utformet og designet av landskapsarkitekt Frederick Law Olmsted og arkitekten Calvert Vaux, og er over 4 km. Noe av det du finner i parken er Metropolitan Museum of Art og Centra Park Zoo. Du kan leie robåter, sykkeler eller ta en tur med hest og vogn, mulighetene er mange.

Dag 4 – full dag sightseeing

Dagen i dag blir også en full sightseeing dag, og i dag beveger du deg i området Brooklyn og over til Lower Manhattan. Du avslutter kvelden med musical på Broadway.

Start med å ta subwayen over til Brooklyn - den bydelen med flest innbyggere ca 2,5 millioner. Den er kjent blandt annet kjent for sitt etniske mangfold, senter for det jødiske samfunnet i USA, en lang strandlinje og fornøyelsesparken Coney Island. Gå så over The Brooklyn Bridge tilbake. The Brooklyn Bridge – sto ferdig i 1883 etter 14 års bygging og var da verdens lengste hengebro (1834 meter over East River, og hovedspennet over selve elven er 486 meter).

På kvelden drar du til området Broadway – er en nesten 30 kilometer lang gate på Manhattan og er byens teaterdistrikt. Å dra på en musical på Broadway er en opplevelse, men det er lurt å kjøpe billetter på forhånd. Det kan du eksempelvis gjøre her, eller du kan få hotellet ditt til å gjøre det første dagen du kommer. De mest kjente musicalene blir satt opp her, og «The Phantom of the Opera» kan anbefales. Om du har litt ekstra tid finner du også høyblokken «Fuller Building» (fra 1902 og kjent som Flatiron Building) på Broadway der Broadway møter 5th Avenue.

Dag 5 – full dag sightseeing

I dag reiser du ut til området The Bronx og tilbringer dagen der. Start med å ta subwayen ut til The Bronx - er byens nordligste bydel og har ca 1,4 millioner innbyggere. Den er kjent blandt annet kjent for Yankee Stadium, dyreparken Bronx Zoo og for å være hiphopens vugge. Gå av subwayen 1-2 stopp før stoppet for Bronx Zoo og gå igjennom gatene frem til Bronx Zoo. Du vil da få en liten følelse på området før du går i dyrehagen. Bronx Zoo – fra 1899 og er på 500 mål med over 6000 dyr.

Dag 6 – Reisedag + litt

Dra tidlig fra New York og ta fly til Orlando i Florida. Bruk ettermiddag og kveld nede på down town disney. 

Når du bestiller cruiset booker du deg inn på et cruiset som inkluderer overnatting i Orlando dagen før cruiset, samt henting på hotellet. Kan være greit å bestille transport etter cruiset er ferdig også.

Introduksjon til Cruise i Karibien

Karibien er et område i Nord-Amerika som består av Det karibiske hav og De karibiske øyer og består av en samling på mer enn 7.000 små og store øyer. Området er omkring 236 000 km² og har ca. 37,7 millioner innbyggere. Øyene danner grensen mellom Atlanterhavet og Det Karibiske Hav, og temperaturene er stort sett lik for hele området. Sommeren kan være veldig varm, men resten av året er det behagelige sommertemperaturer. Hvite strender og turkist hav så langt du ser er ofte fokuset, men Karibia kan også by på historie, kultur og shopping (på enkelte av øyene).

Cruise i Karibien passer for deg om du vil oppleve mest mulig i ferien din, og er en komfortabel måte å reise på. Det passer for de fleste, enten du reiser med familien eller med kjæresten. Du nyter god mat, er med på aktiviteter og/eller slapper av mens skipet seiler deg til nye og spennende plasser. Måltider - ombord finner du et stort utvalg av formelle og uformelle restauranter og kafeer, og de fleste spisestedene er inkludert i cruiseprisen. Underholding – det er et variert underholdningstilbud både på dag- og kveldstid inkludert i cruiseprisen, og noe av det som ofte tilbyes er broadwaymusikaler, karaoke, isshow, nattklubb, storband, parader, stand up og film. I tillegg til mye underholdning er det også mange aktivitestilbud og det meste er inkludert i cruiseprisen, eksempler på aktiviteter kan være klatrevegg, flow rider, skøytebane, H2O Zone (vannlekeplass for barna), flere svømmebasseng og boblebad, treningssenter, kino, minigolf og basket- og volleyballbane.

Velger du å reise på cruise i Karibia er det flere ruter og reiselengder å velge mellom. Velg det cruiset som passer deg best. Det er mange rederier, de vanligste er: Royal Caribbean, Celebrity Cruises, Azamara Cruises og Princess cruises. De fleste rederiene tibyr ulike pakkeløsning med for eksempel Orlando (fornøyelseparker) og cruise i Karibien, så bare til å spørre om hjelp til å sette sammen din ønsket tur.

Sørlige Karibien - seilingene er typisk 7-12 netter og starter ofte i Florida, Puerto Rico eller New York. Havner som ofte er med på denne ruten er Aruba, Curacao, St. Maarten, Bonaire, St. Thomas, Barbados, St. Lucia og Antigua.

Vestlige Karibien – starter ofte i Florida, Texas eller Louisiana. Havner som ofte er med på denne ruten er Mexico, Belize, Jamaica, Key West, Grand Cayman, Haiti og Honduras.

Østlige Karibien – starter ofte i Florida eller New York. Havner som ofte er med på denne ruten er Bahamas, St. Thomas, St. Maarten, Puerto Rico, Haiti, St. Kitts, Tortola, den dominikanske republikk og Turks & Caicos.

Dag 7 – Reisedag

Du blir hentet på hotellet om morgenen og de frakter deg til cruise skipet. Første dag på skipet går til å sjekke inn og gå rundt å bli kjent med skipet. Oppdater deg på hva som kommer til å være av underholdning, og om det er noe dere bør være med på.

Dag 8 – Cruise i Vestliger Karibien - sjødag

Andre cruise dag er ofte en sjødag, og du vil ha muligheten til å prøve fasilitetene om bord.

Dag 9 – Cruise i Vestliger Karibien – Labadee, Haiti

Tredje cruise dag legger cruise skipet til land ved Labadee i Haiti. Her anbefales det at du bestiller en utflukt (med mindre du ønsker å ligge på stranden å sole deg). Dette er en liten plass, og ikke mye en kan gjøre på egenhånd, så book en utflukt.

Dag 10 – Cruise i Vestliger Karibien – Jamacia

Fjerde cruise dag legger cruise skipet til land ved Jamacia. Det er mange fine utflukter en kan booke seg inn på, men her kan du også organisere deg på egenhånd.

Dag 11 – Cruise i Vestliger Karibien – George Town, Grand Cayman

Femte cruise dag legger cruise skipet til land ved Grand Cayman i George Town. Book deg inn på snorkeldykking, det er fantastisk her. Du har også muligheten til å droppe å booke utflukter og gå på egenhånd rundt i byen.

Dag 12 – Cruise i Vestliger Karibien – Cozumel, Mexico

Sjette cruise dag legger cruise skipet til land ved Cozumel i Mexico. Her bør du booke deg på en utflukt til Tulum ruiner etter Maya indianere.

Dag 13 – Cruise i Vestliger Karibien – Sjødag

Syvende cruise dag er en sjødag, og du slapper av og benytter deg av aktvitetene og underholdningen om bord.

Introduksjon til Florida

Florida er en amerikansk delstat som ligger helt sørøst i USA og hovedstaden er Tallahassee. Andre kjente byer er blandt annet Miami, Jacksonville og Orlando. Med ca 19 millioner innbyggere er Florida USAs fjerde mest folkerike delstat (California, Texas og New York har flere), og blandt annet på grunn av det gode været har det vært stor innflytting av pensjonister, noe som har medført at gjennomsnittsalder i Florida er svært høy.

Florida har et varmt og behagelig klima, og har derfor blitt et populært reisemål for turister, men dessverre er også Florida preget av tropiske orkaner pga klimaet. Florida er mest kjent for dyrkning av sitrusfrukter som appelsiner og sitroner, Everglades nasjonalpark, reservater for alligatorer, cruise skip fra Miami eller Fort Lauderdale, fine strender, Kennedy Space Center, fornøyelsesparkene i Orlando-området og stor-by i kombinasjon med ferieliv på Miami Beach.

Dag 14 – Reisedag + Epcot

Cruise skipet kommer i land tidlig om morgenen, og du reiser nå tilbake til Orlando.

Orlando - er en by i delstaten Florida, og blir kalt «Verdens underholdningshovedstad» på grunn av alle fornøyelsesparkene blandt annet Walt Disney World Resort og Universal Resort Orlando.

Walt Disney World Resort (Disney world) -  en samling av fornøyelsesparker og er det største og mest besøkte underholdningskomplekset i verden. Det åpnet i 1971 og er 121 km². Disneyworld består i hovedsak av seks store temaparker: Magic Kingdom, Disney's Animal Kingdom, Disney's Hollywood Studios, Epcot og de to badeparkene Typhoon Lagoon og Blizzard Beach. I tillegg er det mat- og shoppingområdet Downtown Disney hvor man finner Disney Quest (en innendørs temapark), samt en rekke hoteller.

Universal Orlando Resort - et felles samarbeid mellom NBC Universal og Blackstone Group, og består av tre temaparker (Universal Studios Florida, Universal's Islands of Adventure og The Wizarding World of Harry Potter), Universal CityWalk (mat- og shoppingområdet med blandt annet verdens største Hard Rock Cafe), Wet 'N Wild (badepark), og tre Loews Hotels (med blandt annet Hard Rock Hotel). Det største er Universal Studios Florida – en temapark som åpnet i 1990, og lar besøkende "Ride the Movies". Temaene er tatt ut fra de største filmene deres og lar gjestene føle at de er på filmsettet, de største attraksjonene er "Shrek", "The Revenge of the Mummie", "Simpsons the ride", "Men in black" og "Despicable Me".

Når du kommer til Orlando har du ca en halv dag igjen, og dra da til Epcot senteret. Epcot er mindre enn de andre parkene, og det holder med en halv dag her. Det er på den Norske paviljongen mange av prinsessene er, så om du ønsker å treffe de burde du dra dit å spise. Om du blir værende i parken  utover kvelden er det et flott fyrverkeri du bør få med deg.

Dag 15 – Disney`s Magic Kingdom Park

Dra til parken Disney`s Magic Kingdom og tilbring dagen her. Anbefales å dra tidlig, for det kommer til å komme mye mennesker. Om du ikke blir værende i parken utover kvelden kan du dra til området Downtown Disney på kvelden.

Dag 16 – Universal Studios Florida

I dag drar du til Universal Studios. Det anbefales at du kjøper VIP Express Pluss billet, da du da vil slippe mye kø. Samt parken Universal's Islands of Adventure  er rett ved, så om du får tid til begge parkene kan de anbefales. På kvelden bør du dra til Universal CityWalk (mat- og shoppingområdet med blandt annet verdens største Hard Rock Cafe) og tilbringe kvelden her.

Dag 17 – Disney`s Animal Kingdom Theme Park og down town Disney

I dag drar du til parken Disney`s Animal Kingdom Theme Park på dagen og på ettermiddag/kvelden drar du til Down Town Disney eller til Universal CityWalk, avhengig av hvem av områdene du likte best. Det er siste kveld i Orlando.

Dag 18 – Reisedag + Kissimmee Swamp Tours+ West Palm Beach

Dette er en reisedag og du leier bil for å kjøre nedover mot Miami. På veien stopper du innom Kissimmee lake for en tur med Kissimmee swamp tours på jakt etter alligatorer. Kjør så videre til West Palm Beach og tilbring kvelden/natten her.

Dag 19 – Reisedag + Miami + Miami Beach

Dette er også en reisedag og du fortsetter kjøreturen ned mot Miami og Miami Beach. Miami - ble grunnlagt 1896 i forbindelse med byggingen av jernbanelinjen til Florida East Coast Railway, og det er ca 410 tusen innbyggere. Det er ikke mye tid du får i Miami, men du rekker en tur på Hard Rock Cafe. En kjøretur utom Miami Beach kan også anbefales. Miami Beach - byen ble grunnlagt i 1912 og har ca 90 tusen innbyggere. Miami Beach ligger ca 6 kilometer nordøst for Miami, og består nesten utelukkende av hoteller og strandvillaer.

Dag 20 – Reisedag

Du kommer til å bruke denne dagen for å komme deg hjem til Norge. Lever leiebilen på flyplassen og forbered deg på en lang tur hjem. Miami International Airport er hovedflyplassen for Miami-området, og er en av verdens mest travle flyplasser. Fort Lauderdale-Hollywood International Airport, Opa-Locka Airport i Opa-Locka og Kendall-Tamiami Airport kan også benyttes.

Dag 21 – Ankomst Norge