Paris, Frankrike

Her finner du et reiseopplegg for en storbyweekend i Paris. Dette er en tur som ble prøvet ut i 2012, så det taes forbehold om at ting kan ha endret seg. Det anbefales derfor å sjekke over opplegget om ting fremdeles er gjeldende.

For mer informasjon om Paris kan sidene www.parisguide.no, www.parisportalen.se eller www.paris.se hjelpe deg. Overnatting kan siden Popularhotels.com hjelpe deg med.

Introduksjon til Paris

Det er ca. 2,2 millioner innbyggere som bor i Frankrikes hovedstad, og byen er kjent som kjærlighetens hovedstad. Det trengs ikke visum, bare gyldig pass, og de bruker Euro som valuta. Det er samme tidssone som Norge CET (GMT+1). Byen har et godt nettverk av busser, og metroen er en rask og billig måte å komme seg rundt på. Taxi er ikke alltid like lette å praie i gaten, men finnes ved de fleste metrostasjonene. Vinteren er fra desember til februar (1-5 °C), mens sommeren i Paris er mild og varm (20-25 °C), med sporadiske varmebølger. Våren er en flott årstid i Paris, men det kan fort bli litt vått. Alle årstider har sin sjarm i Paris, så her passer det å reise året rundt.

DAG 1 – Reisedag + litt

Første dag er en reisedag, så det er begrenset hva en rekker å se og oppleve. Har du halve eller hele dagen er det fint å starte med å hopp på en sightseeingbuss og få med deg alle serverdighetene fra bussen. Dette er en rask måte å få oversikt over byen på og få sett de viktigste serverdighetene.

Sacré-Coeur ligger litt utenfor resten av serverdighetene, så denne kan det være lurt å gå av bussen og oppleve før du hopper deg på neste sightseeingbuss. Sacré-Coeur - en katolske kirke og en mindre basilica bygd på slutten av 1800-tallet, dedikert til Jesu hellige hjerte. Inne finner du blandt annet et av verdens største mosaikkbilder.

På kvelden anbefales det å prøve en kabaret - intimt teater der det er servering. Paris er kjent for sine kabareter med lettkledde kvinner, mat og drikke, og den mest kjente er Moulin Rouge - fra 1889. Andre plasser er Le Crazy Horse saloon,  Le Lido eller Paradis Latin med flere. Priser vil variere mellom de ulike, så om du har et busjett kan det være lurt å sjekke ut prisene på de forskjellige.

Dag 2 – full dag sightseeing

Andre dag blir en full dag sightseeing, og når en er på storbyweekend er det ofte mye som skal oppleves på kort tid. Dagen er lagt opp slik at du forholder deg til et større område. Avhengig av hva du foretrekker kan du fint gå, ta buss, metro, taxi eller sightseeingbuss i mellom de største avstandene.

Reise til Paris

Start dagen med å besøke Eiffeltårnet - hever seg 300 meter over bakken (324 meter inkl. antennen). Navnet kommer av dens konstruktør, ingeniøren Alexandre Gustave Eiffel, og er blitt selve symbolet på Frankrike. Det er trapper eller heis til toppen, og derifra har du byens beste utsikt.

Dra videre til Triumfbuen - påbegynt i 1806 etter initiativ fra Napoleon. Til minne om de falne soldatene i verdenskrigene vil du finne en ukjente soldats grav og en evig flamme som brenner midt under Triumfbuen. Fra Triumfbuen går du ned Champs Elysées hele veien til Place de la Concorde. På Champs Elysées (1910 meter lang, 70 meter bred) finner du butikker, restauranter, kafeer, utesteder og folkeliv. I enden kommer du til Place de la Concorde - Paris’ største plass, og på plassen vil du finne en obeliske (enn 230 tonn) som opprinnelig stod ved inngangen til Amon-templet i Luxor (Egypt). Tidligere sto også giljotinene som kappet hodene av hundrevis av adelige i 1793 (bl.a kong Ludvig 16. og hans dronning Marie Antoinette). Går du videre nedover kommer du til Tuileries-parken - anlagt av Katarina av Medici i 1570-åra.

Reise til Paris

Går du igjennom parken kommer du så til Louvre museet - et av verdens største museer med blant annet maleriet av Mona Lisa. Det ligger på området Place du Carrousel, og det er den kontroversielle glasspyramiden som forteller at du er ved hovedinngangen.

Dra videre til Notre-dame (Notre-Dame de Paris) – startet på i 1163, og er en gotisk katedral på øya Île de la Cité i Seinen, midt i Paris. Notre-dame er underlagt den romersk katolske kirken og er i full drift som kirke.

Avslutt dagen på Hard Rock Cafe med middag.

Dag 3 – full dag sightseeing

Tredje dag blir også en full sightseeing dag og du reiser ut til området Versailles (en forstad til Paris) for å se Versaillespalasset for så å dra til området Montmartre i Paris sentrum.

Reise til Paris

Der ligger det praktfulle Versaillespalasset – startet som et jaktslott for Louis XIII, men Louis XIV (Solkongen) oppgraderte det og flyttet hele det franske styresettet dit. Slottet var offisiellt bosted for franske konger fra 1682 til 1790. Det tar vel en halvtime med tog fra Paris (Gare St. Lazarre Station) eller du kan booke en guidet tur(hotellet ditt kan hjelpe deg med det).

Dra så til området Montmartre, her finner du  Moulin Rouge ved metrostasjonen Blache, Sacré-Coeur og mange restauranter ved metrostasjonen Abbesses. En fin plass å avslutte ettermiddagen og kvelden.

Dag 4 – Hjemreise + litt

Dag fire blir en reisedag. Har du halve eller hele dagen før du reiser kan du hopp på en sightseeingbuss og få med deg alle serverdighetene fra bussen om du ikke fikk gjort dette dag 1, eller ikke har rukket å se i løpet av oppholdet.

Sacré-Coeur ligger litt utenfor resten av serverdighetene, så denne kan det være lurt å gå av bussen og oppleve før du hopper deg på neste sightseeingbuss. Sacré-Coeur - en katolske kirke og en mindre basilica bygd på slutten av 1800-tallet, dedikert til Jesu hellige hjerte. Inne finner du blandt annet et av verdens største mosaikkbilder.

Har du en dag ekstra?

Om du har en dag ekstra anbefales det å reise til Disneyland (Euro Diseny). Du kan ta toget ut (linje A). Det er ca- mil fra sentrum.