New York, USA

Her finner du et reiseopplegg for en ukes opplegg i New York. Dette er en tur som ble prøvet ut i 2009, så det taes forbehold om at ting kan ha endret seg. Det anbefales derfor å sjekke over opplegget om ting fremdeles er gjeldende.

For mer informasjon om New York kan siden www.nordmann.no, www.usaspesialisten.no og www.kongenavnewyork.no/ hjelpe deg.

Introduksjon til City of New York

Det er ca. 8,5 millioner innbyggere som bor i USA`s største by City of New York, og byen er kjent som The Big Apple eller Capital of the World. Den er et av verdens viktigste økonomiske og kulturelle knutepunkter. Valuta er Dollar (USD), og det er greit å ha litt kontanter til tips, telefon, taxi osv. Kredittkort  (Visa, MasterCard,  Eurocard, American Express, og Diners Club er de vanligste) får du brukt på de fleste plasser og minibanker er det overalt.

Alle som skal til USA må ha pass som er maskinlesbare og en må registrere seg for elektronisk innreisesøknad (ESTA) minst 3 dager før reise. En må ha en tur/retur billett til USA, ellers må man søke om visum, samt om du skal oppholde deg i USA mer enn 3 månder må du søke om visum. Alle som ankommer USA blir tatt bilde av og fingeravtrykk av, samt du blir bedt om en adresse for hvor du skal bo (eks. bruker du her adressen til hotellet ditt, så husk å ta den med). En annen ting som er greit å vite er at du kan bli bedt om å slå på telefonen din, nettbrett osv i  sikkerhetskontrollen, og dersom det ikke er nok strøm til å slå den på, kan du bli nektet ombordstigning. Er du usikker på noe ved innreise til USA er det lurt å kontakte den Amerikanske ambassade.

Det er en - 6 timers tidsforskjell med unntak av når en skifter mellom sommer- og vinter-tid. På grunn av at USA og Europa ikke skiftet til/fra sommertid på samme dato vil det være en kort periode på høsten og våren som det er -5 timers tidsforskjell. Sommertiden i USA er fra andre søndag i mars til første søndag i november. De varmeste månedene er juni til august med temperaturer opp mot 30 °C, mens den kaldeste månedene er desember til februar med temperaturer ned mot -3 °C.

Hovedflyplassen er John F. Kennedy International Airport (JFK) og ligger i Queens ca 23 km sør-øst for byen. Fra flyplassen kan du ta både drosje, subway og shuttlebus. Subway er det rimligste, og taxi det dyreste. Det tar mellom 30 – 60 minutter å komme seg inn til sentrum avhengig av trafikk og transportmiddel. Flyplassene Newark (EWR) og La Guardia (forkortet LGA og er hovedsaklig en innenriksflyplass) er også tilknyttet New York. Fra Newark kan du ta shuttlebuss eller taxi, og tar alt fra 20 - 60 minutter avhengig av trafikk.

Byen ligger i delstaten New York, og er delt opp i fem bydeler (boroughs):

  • The Bronx er byens nordligste bydel og har ca 1,4 millioner innbyggere. Den er kjent blandt annet kjent for Yankee Stadium, dyreparken Bronx Zoo og for å være hiphopens vugge.
  • Brooklyn er den bydelen med flest innbyggere ca 2,5 millioner. Den er kjent blandt annet kjent for sitt etniske mangfold, senter for det jødiske samfunnet i USA, en lang strandlinje og fornøyelsesparken Coney Island.
  • Manhattan er den tettest befolkede bydelen med ca 1,6 millioner. Den er kjent blandt annet kjent for sine skyskrapere, byens finanssentrum og politiske sentrum, og de fleste av byens turistattraksjoner er her.
  • Queens er den bydelen som er størst i utstrekning og har ca 2,3 millioner innbyggere. Mesteparten av bydelen er idag boligområder for middelklassen. Den er kjent blandt annet kjent for CitiField og tennisturneringen US Open som spilles i nabolaget Flushing Meadows.
  • Staten Island er nå den typiske forstad med ca 0,5 millioner innbyggere, men frem til 2001 lå verdens største søppelfylling der.

Opplegget er lagt opp slik at en hovedsaklig forholder seg til bydelen Manhattan, så anbefaler deg å bo her med mindre du ikke har noe i mot å bruke subwayen til å komme deg inn til Manhattan.

DAG 1 – Reisedag + litt

Første dag er en reisedag, så det er begrenset hva en rekker å se og oppleve. Har du en halv dagen eller mer er det fint å starte med sightseeingbusser, men pass på klokkeslettet for når de slutter på dagen (det bør være nok tid til å rekke hele turen, og husk å spørr etter rimligere pris siden du ikke får benyttet deg av hele dagen på bussen). Bussene gir deg en oversikt over byen, samt tar deg til de største serverdighetene i byen. Har du hele dagen er det også fint å starte med sightseeingbusser, for så å benytte seg av muligheten til å gå av og på rundt de ulike serverdighetene. Bussene finner du over hele Manhattan, men ihvertfall rundt Times Square og Cental Park. Du kan også spørre på hotellet ditt.

På kvelden drar du til Times Square – et hektisk kulturelt og kommersielt knutepunkt som fikk navnet sitt etter avisen New York Times, som flyttet sitt hovedkvarter hit i 1904. Det er et samlepunkt for mennesker og hver nyttårsaften samles tusenvis av mennesker her. Her blir det også krevd at leietakere montere opp utvendige neonreklamer. Området er fylt med teatere, opplevelessentre, restauranter osv. og er en fin plass å avslutte kvelden.

Dag 2 – full dag sightseeing

Andre dag blir en full dag sightseeing, og når en er på storbyweekend er det ofte mye som skal oppleves på kort tid. Dagen er lagt opp slik at du forholder deg til området downtown city og beveger deg oppover mot midtown. Dagen blir avsluttet nær Times Square på Hard Rock Café.

Storbyweekend i New York

Dra ned til Battery Park og ta båten ut til Statue of Liberty (Frihetsgudinnen) - gave fra Frankrike (1884) og ble reist i 1886 er blitt selve symbol på USA (ca. 90 meter i høyden og over 200 tonn). Den står på Liberty Island, og nedre delen av statuen består av et museum om Frihetsgudinnen. Båten går så innom Ellis Island  - var en gang hovedporten for strømmen av immigranter (fra 1892 - 1954). Reisende på første og andre klasse ble klarert på skipet over til Amerika, og ble sluppet av på Manhattan, mens reisende fra 3. klasse ble sendt til Ellis Island. Mer enn 20 millioner immigranter passerte øya.

Når du kommer tilbake fra båtturen går du opp til Wall Street - finansdistriktet ligger rundt dette området med blandt annet New York Stock Exchange (fondsbørsen) og Federal Reserve Bank med flere.

Storbyweekend i New York

Ved enden finner du den protestantiske Trinity Church - (bygd 1846 og 85 m høye tårn), og i området rundt finner du blandt annet Woolworth Building (bygd 1913 i nygotisk stil og er 241 m), Chase Manhattan Plaza (248 m) og 40 Wall Tower (290 m). I nærheten her finner du også Ground Zero.

Litt lengere nord finner du Civic Center med blandt annet City Hall (sto ferdig i 1811) og Municipal Building (sto ferdig 1914 og er hesteskoformede).

Nordøst for City Hall er Chinatown -  i over 150 år har innvandrere fra Kina, Hong Kong, Taiwan og andre asiatiske land bosatt seg her. Området er ca åtte kvadratkilometer og her finner du en rekke billige restauranter, billige klær, souvenirer og urter, krydder og lignende.

Dra så videre til Hard Rock Café som ligger like ved Times Square, og avslutt kvelden her.            

Dag 3 – full dag sightseeing

Tredje dag blir også en full sightseeing dag, og i dag beveger du deg i området midtown og oppover mot uppertown.

Storbyweekend i New York

Start dagen tidlig å dra til Empire state. Empire State Building – fra 1931 og er ca 450 meter høy og har en fantastisk utsikt over Manhattan fra utsiktsplattform i 86. etasje. Her blir det fort lange køer, men fra morgen kan du være heldig å slippe all kø. Gå så opp enten 5th Avenue eller 6th Avenue opp til GE-bygningen – også kjent som 30 Rockefeller Plaza. Det er en Art Deco skyskraper tegnet av Raymond Hood som utgjør hovedbygningen i Rockefeller Center. Den ble ferdig i 1933 og har 70 etasjer (260 meter høy). Går du videre finner du The Museum of Modern Art – et av verdens viktigste og mest kjente museer for moderne kunst, og ble først åpnet i 1929. Videre vil du komme til Trump Tower – skyskraperen er eiet av Donald Trump og er designet av Der Scutt of Swanke, Hayden Connell og sto ferdig i 1983.

Gå så videre opp til Central Park - utformet og designet av landskapsarkitekt Frederick Law Olmsted og arkitekten Calvert Vaux, og er over 4 km. Noe av det du finner i parken er Metropolitan Museum of Art og Centra Park Zoo. Du kan leie robåter, sykkeler eller ta en tur med hest og vogn, mulighetene er mange.

Dag 4 – full dag sightseeing

Dagen i dag blir også en full sightseeing dag, og i dag beveger du deg i området Brooklyn og over til Lower Manhattan. Du avslutter kvelden med musical på Broadway.

Storbyweekend i New York

Start med å ta subwayen over til Brooklyn - den bydelen med flest innbyggere ca 2,5 millioner. Den er kjent blandt annet kjent for sitt etniske mangfold, senter for det jødiske samfunnet i USA., en lang strandlinje og fornøyelsesparken Coney Island. Gå så over The Brooklyn Bridge tilbake. The Brooklyn Bridge – sto ferdig i 1883 etter 14 års bygging og var da verdens lengste hengebro (1834 meter over East River, og hovedspennet over selve elven er 486 meter).

På kvelden drar du til området Broadway – er en nesten 30 kilometer lang gate på Manhattan og er byens teaterdistrikt. Å dra på en musical på Broadway er en opplevelse, men det er lurt å kjøpe billetter på forhånd. Det kan du eksempelvis gjøre her, eller du kan få hotellet ditt til å gjøre det første dagen du kommer. De mest kjente musicalene blir satt opp her, og «The Phantom of the Opera» kan anbefales. Om du har litt ekstra tid finner du også høyblokken «Fuller Building» (fra 1902 og kjent som Flatiron Building) på Broadway der Broadway møter 5th Avenue.

Dag 5 – full dag sightseeing

Storbyweekend i New York

I dag reiser du ut til området The Bronx og tilbringer dagen der. Start med å ta subwayen ut til The Bronx - er byens nordligste bydel og har ca 1,4 millioner innbyggere. Den er kjent blandt annet kjent for Yankee Stadium, dyreparken Bronx Zoo og for å være hiphopens vugge. Gå av subwayen 1-2 stopp før stoppet for Bronx Zoo og gå igjennom gatene frem til Bronx Zoo. Du vil da få en liten følelse på området før du går i dyrehagen. Bronx Zoo – fra 1899 og er på 500 mål med over 6000 dyr.

Dag 6 – Hjemreise + litt

Denne dagen blir en reisedag, men avhengig av når du reiser rekker du kanskje en shoppingrunde. Mange områder du kan shoppe, alt er avhengig av hva du ønsker deg. Her er noen shopping plasser:

  • Det mest kjente shoppingområdet i New York er 5th Avenue mellom 59. og 42. gate.
  • Verdens største varehus, Macy's, dekker et helt kvartal og har ti etasjer.
  • Manhattan Mall er New Yorks mest kjente shoppingsenter.
  • Woodbury Premium Outlets - en times biltur nord for New York, og her kan du bl.a. kjøpe Chanel, Gucci, Prada og Christian Dior til lave priser.