Roma, Italia

Her finner du et reiseopplegg for en storbyweekend i Roma. Dette er en tur som ble prøvet ut i 2011, så det taes forbehold om at ting kan ha endret seg. Det anbefales derfor å sjekke over opplegget om ting fremdeles er gjeldende.

For mer informasjon om Roma kan siden www.Romareiser.no hjelpe deg.

Introduksjon til Roma

Storbyweekend i Roma

Det er ca. 2,5 millioner innbyggere som bor i Italias hovedstad, og byen er kjent som "den hellige by" siden det er i Roma den katolske kirke har sitt hovedsete (Vatikanstaten). Det trengs ikke visum, bare gyldig pass, og de bruker Euro som valuta. Det er samme tidssone som Norge CET (GMT+1), men har varmere temperaturer (middelhavsklima). De varmeste månedene er juni til august med gjennomsnitstemperaturer på mellom 20 og 24 °C, mens den kaldeste måneden er januar med 7-9 °C i gjennomsnitt. Mest nedbør i månedene oktober til desember.

Det er to flyplasser som turister bruker:

  • Leonardo da Vinci internasjonale lufthavn (ofte kalt Fiumicino).
  • Ciampino.

Fra sentralstasjonen «Stazione Termini» kan du ta undergrunnsbanens (Metro) to linjer (A og B), buss eller tog. Disse dekker hele byen og forstedene. Pass på! Det er enkelt å få drosje, men de er dyre. Ringer du etter bil vil taksameteret starte å gå straks bilen settes i bevegelse i din retning.

Opplegg for storbyferie i Roma

Dag 1 - Reisedag + litt

Første dag er en reisedag, så det er begrenset hva en rekker å se og oppleve. Har du hele dagen er det fint å starte med The Villa Borghese, for så å dra til området rundt Spansketrappen. Det anbefales å avsutte dagen med Spansketrappen da det er restauranter i området det er koselig å sitte på.

The Villa Borghese er en villa med en stor hage/park nyttet til seg. Villaen ble oppført 1613–1616 på oppdrag av kardinalen Scipione Borghese. Eiendommen er på cirka seks kvadratkilometer, og er en fin park til å sykle rundt i eller gå. Noen av tingene en kan se er Giardino del Lago, Casino Borghese (kunstmuseet Galleria Borghese), rytterstadion ved Piazza Siena og Fontana dei Cavalli Marini.

Spansketrappen (Scalinata di Spagna) ligger ved den ene enden av handlegaten Via Condotti, og ved foten av trappen ligger Piazza di Spagna, og på toppen er Piazza Trinità dei Monti og kirken Trinità dei Monti. Trappen ble laget i årene 1723–1725, og består av i alt 138 trinn. Navnet skyldtes Den spanske ambassade. På 1600-tallet holdt Spanias ambassadør til pavestolen til her, og området rundt hans hovedkvarter ansett som spansk territorium. Rett ved trappen finner du huset, «Casina Rossa» hvor den engelske poeten John Keats bodde og som nå er et museum. Du vil også finne fontenen La Barcaccia («den stygge båten»), et verk som krediteres Pietro Bernini. Han tegnet en stygg, gammel båt (barcaccia) som ligger halvt sunket i en grunn dam, til minne om en båt som fløt helt hit under en flom i Tiberen.

Dag 2 – full dag sightseeing

Andre dag blir en full dag sightseeing, og når en er på storbyweekend er det ofte mye som skal oppleves på kort tid. Dagen er lagt opp slik at du forholder deg til to områder; først området rundt Vatikanet (Peterskirken, Det sixtinske kapell, Castel Sant'Angelo og bruen Ponte Sant' Angelo), så området rundt Piazza Navona (Campo de’ Fiori og Pantheon). Også her passer det å avslutte dagen i området rundt Piazza Navona da det er mange restauranter en kan kose seg på. 

Husk at Italienere er kjent for sin pizza og iskrem!

Peterskirken i Vatikanet (San Pietro in Vaticano) ved Peters plassen. Dette er kristendommens største monument og er i dag verdens største kirke med en grunnflate på hele 16.125 kvm. Kuppelen til Peterskirken har en fantastisk utsikt, men det er over 500 trappetrinn opp. Det er gratis å besøke Peterskirken og Petersplassen i Vatikanet, men man må betale for å komme opp i kuppelen.

Det sixtinske kapell er et pavelig huskapell hvor bl.a. valget av ny pave finner sted. Kapellet ligger i Vatikanpalasset og det er en rekke med kunstnere som har bidratt til utsmykningen, den mest kjente var Michelangelo som bl.a malte taket (1508-1512) med scener fra skapelsehistorien.

Castel Sant'Angelo og bruen Ponte Sant' Angelo - Engelsborgen ble bygget i år 200 av keiser Hadrian som et mausoleum. Borgen har fått navnet etter at engelen Mikael en gang viste seg der. I middelalderen ble det ombygd til en kraftig festning. Pave Nikolas III sammenbandt borgen med Peterskirken med en overbygd korridor kalt Passetto di Borgo. Borgen er blitt brukt som fluktsted for pavn, men også benyttet som fengsel. I dag er borgen et museum der du bl.a kan se pavelige gemakker.

Campo de’ Fiori ligger nær Piazza Navona, og er kjent som Romas blomstertorg, selv om det i dag selger mye annet også. På plassen finner du blandt annet en statue av Giordano Bruno (italiensk filosof og forfatter) som i år 1600 ble brent på plassen for sine meninger. Samt, en fontene kalt «la Terrina», som betyr suppetallerkenen.

Piazza Navona er et stort torg/plass som fra gammelt av er blitt brukt for sportsarrangementer, videre har det blitt brukt som et marked, til teater og hesteveddeløp. På plassen finner en «Fontana dei Quattro Fiumi» (de fire elvers fontene, av Giovanni Lorenzo Bernini) foran kirken Sant'Agnese in Agone, «Fontana del Moro» (maurerfontenen, av Giacomo della Porto) og «Fontana del Nettuno» (neptunfontenen, av della Porto i 1576).

Storbyweekend i Roma

Pantheon ble bygget i perioden 118 - 125 e.Kr. av keiser Hadrian. Den er plassert ved Piazza della Rotonda og viser romersk ingeniørkunst på sitt beste. Bygningen er rundt med søylebåret forhall, og sylinderen har både en diamater og høyde på ca. 44 meter. Bygget startet som et tempel, for så i år 609 å bli omgjort til kirke, for deretter å bli en gravplass for italienske konger på 1800 tallet.

Dag 3 – full dag sightseeing

Tredje dag blir også en full sightseeing dag. Starter da med å se hovedattraksjonen Colosseum, før en går å ser på området Palatinerhøyden, Kapitolhøyden, Vittorio Emanuele II monumentet og ender opp ved Piazza Venezia og hovedgata Via del Corso. Her er det muligheter for shopping. Dra innom Fontana di Trevi mot ettermiddagen (eller start der om morgenen når det er mindre mennesker), for så dra til Hard Rock Cafe som avsluttning på dagen.

Colosseum sto ferdig år 80 e.Kr og er verdens største amfiteater (lengde 188meter, bredde 156 meter og 48,5 meter høyt). Den rommet 50.000 tilskuere under en gladiatorkamp fordelt over 4 etasjer. Her foregikk det dyre- og gladiatorkamper, men i tillegg kunne hele arenaen settes under vann, slik at sjøslag kunne utkjempes.

Palatinerhøyden (Palatino) er en av syv høyder i Roma, og var en populær plass for romerske keisere å bygge sine palasser. På den ene siden er Forum Romanum (var sentrum for Romas religiøse og offentlige liv) og på den andre Circus Maximus.

Vittorio Emanuele II monumentet ble bygget i perioden 1895-1935 for å hedre Victor Emmanuel (første kongen i et samlet Italia) og er synlig fra store deler av Roma. Monumentet ligger ved Piazza Venezia nær Kapitolhøyden og Forum Romanum.

Piazza Venezia er en sentral plass i Roma og hovedgata Via del Corso avsluttes her.

Kapitolhøyden er den høyeste av Romas syv høyder og ligger mellom Forum Romanum og Marsmarken. I dag er det Kapitolmuséene som preger høyden, men høyden har hatt en sentral plass i Romas historie. Det var bl.a. der Brutus og hans medsammensvorne stengte seg inne i tempelet etter mordet på Julius Cæsar. Det var også den eneste delen av byen som ikke ble inntatt da gallere plyndret Roma i 390 f.Kr. Det var også et fengsel her kjent som Tullianum der mange politiske fanger ble henrettet.

Fontana di Trevi (Trevifontenen) ligger på Piazza di Trevi, og er den største (vel 26 meter bred og 20 meter høy) og mest berømte fontenen i  Roma, og sto ferdig i 1762. I følge legenden bør en kaste en mynt over skulderen opp i fontenen, dette for å bringe lykke og sikre at man kommer tilbake til «den evige stad» (ca 3000 euro kastes i den hver dag). Pengene går til fattige i Roma. Kan være lurt å dra hit tidlig da det samler seg mye turister her utover dagen. En iskrem er også på sin plass her.

Dag 4 – Hjemreise + litt

Dag fire blir en reisedag, men avhengig av når du reiser rekker du kanskje en tur innom Santa Maria Maggiore. Det er den største kirken i Roma som er viet til Jomfru Maria og ble første gang reist i år 350 av pave Liberius.