Wien, Østerrike

Her finner du et reiseopplegg for en storbyweekend i Wien. Dette er en tur som ble prøvet ut i 2010, så det taes forbehold om at ting kan ha endret seg. Det anbefales derfor å sjekke over opplegget om ting fremdeles er gjeldende.

For mer informasjon om Wien kan siden www.reiseplaneten.no eller www.reiseliv.no hjelpe deg.

Introduksjon til Wien

Det er ca. 1,7 millioner innbyggere som bor i Østerrikets hovedstad, og byen er en kjent kulturby. Det trengs ikke visum, bare gyldig pass, og de bruker Euro som valuta. Offisielle språk er tysk. Det er samme tidssone som Norge CET (GMT+1).

De varmeste månedene er juni til august med gjennomsnitstemperaturer på mellom 20 og 26 °C, mens den kaldeste månedene er desember til februar med temperaturer rundt 0 til -3 °C. Det er generelt moderat nedbør gjennom hele året, i snitt 620 mm årlig med en liten topp i månedene mai til juli. Wien er best fra mai til september, da er klimaet og aktivitetstilbudet på sitt beste.

Hovedflyplassen er Flughafen Wien-Schwechat. Fra flyplassen kan du ta både drosje, flytog, lokaltog eller direktebuss inn til Wien. Det anbefales å bo på et hotell i sentrum (dvs. Inner Stadt) da det er her du kommer til å tilbringe mest tid.

DAG 1 – Reisedag + litt

Første dag er en reisedag, så det er begrenset hva en rekker å se og oppleve. Har du en halv dagen er det fint å starte med sightseeingbusser, men pass på klokkeslettet for når de slutter på dagen (det bør være nok tid til å rekke hele turen, og husk å spørr etter rimligere pris siden du ikke får benyttet deg av hele dagen på bussen). Bussene gir deg en oversikt over byen, samt tar deg til de største serverdighetene i byen. Har du hele dagen er det fint å starte med sightseeingbusser, for så å benytte seg av muligheten til å gå av og på rundt de ulike serverdighetene.

Dag 2 – full dag sightseeing

Andre dag blir en full dag sightseeing, og når en er på storbyweekend er det ofte mye som skal oppleves på kort tid. Dagen er lagt opp slik at du forholder deg til området Innere Stadt (første distrikt/sentrum) og det passer også fint å avslutte i dette området. Det er mye som skal oppleves og det anbefales å starte dagen tidlig med et cafe besøk for å få en god start på dagen. Wien er en fin by å spasére rundt i, og dagen i dag er lagt opp etter det (byvandring). Her finner du alt fra lekre merkebutikker, små spesialforretninger, kjedebutikker til flotte serverdigheter.

Operahuset - fra 1860-tallet og huser et av verdens beste filharmoniske orkester. Nyttårsballet er årets begivenhet i Wien. I nærheten ligger også House of Music –  her kan du dirigere et symfoniorkester, se på kjempeinstrumenter og eksperimentere på datamaskiner.

Prins Eugenes vinterpalass - flott barokkpalass fra 1702 av Fischer von Erlach, og Hofburg slott - Wiens tidligere keiserpalass ligger begge i samme området. Her fnner du også den berømte rideskolen i Wien, Østerrikes nasjonalbibliotek, Wiener Kongresszentrum Hofburg BetriebsgesmbH, Imperial Treasury Vienna og Sisi museet med mer. Og rett i nærheten Kapuzinerkirche – fra 1619 og alle østerrikske keisere er begravet her. 

Stephansdomen (St. Stefans katedral) -  katedralen er i gotisk stil og det sydlige tårnet i katedralen er et landemerke i Wien og rager hele 137 meter. I nærheten finner du Mozart-huset – museum om musikkgeniet Mozart, St. Peterskirken – dagens kirke ble bygd tidlig på 1700-tallet og er i barokkstil og Jødemuseet - byen var tilholdssted for mer enn 50 000 jøder før 2. verdenskrig.

Husk at Wien er kjent for sine wienerkaféer!

Dag 3 – full dag sightseeing

Reise til Wien

Tredje dag blir også en full sightseeing dag, og i dag beveger du deg ut fra sentrum til noen av de større serverdighetene rundt, slottene Schönbrunn og Belvedere. Du kan ta sightseeingbusser, tog/trikk eller taxi for å komme deg dit. Schloss Shönbrunn -  slottet er noe av det flotteste Østerrike har å tilby når det gjelder rokokkoarkitektur, og gir en følelse på hvilken prakt de levde i. Det er et flott parkanlegg tilknyttet slottet, og Shönbrunn dyrepark ligger i slottsparken. Husk å sett av nok tid, for her er det mye å se. Dra så til Belvedere - fra tidlig 1700-tallet og huser nå kunstmuseer. Avslutt dagen på Hard Rock Café.

Dag 4 – Hjemreise + litt

Dag fire blir en reisedag, men avhengig av når du reiser (tidspunk og dag) rekker du kanskje en shoppingrunde, om så bare for vindusshopping. Kjente handlegater er Kärtnerstrasse, Augustinerstrasse, Graben og Mariahilferstrasse alt avhengig av hva du vil se. Om du reiser hjem på en søndag kan det være lurt å bytte opplegg med første dag.