Planlegger dere å gifte dere er det lurt å starte forberedelsene for bryllupet i god tid. Det er veldig mye å huske på, så la oss i Planlegg.no hjelpe dere litt på vei med denne huskelisten for bryllup.
Først bør dere sjekke om vilkårene for inngåelse av ekteskapet er tilstede. Reglene for inngåelse av ekteskap finnes i ekteskapsloven. Mer informasjon om dette finner dere også under siden "Bryllups seremonien".
Hvem ønsker dere å ha som forlovere. Dette kan være et vanskelig valg, men det er lurt å velge noen som kjenner deg godt og som også i framtiden vil være der for deg. Det bør være en person dere vet vil ta hånd om ting. En forlover har en sentral plass i bryllupet deres, og det allerede fra de blir spurt. Hva dere kan forvente av deres forlover er:
Snakk sammen om de økonomiske rammene for bryllupet. Det vil si
Det er mye som skal planlegges og enkelte velger å la andre ta seg av denne jobben. Det finnes flere gode bryllupskonsulenter som kan planlegge alt for dere, enkelte deler av bryllupet eller kanskje bare dere ønsker noen timer konsultasjon for å få satt i gang og få en oversikt. De har erfaring med å planlegge brylluper i mange ulike prisklasser.
Om dere ønsker å gjøre planleggingen selv har dere jo hjelp fra oss i Planlegg.no. Disse bryllupssidene skal ta for seg det viktigste innenfor dette med bryllup, og bør gi deg svar på det meste dere trenger for å planlegge den store dagen. Kanskje har dere også familie og venner som ønsker å bidra, og da er det bare å starte å delegere oppgaver.
Hvis budsjettet deres tillater det så arranger en forlovelsesfest. Prøv å nyt det å være forlovet og gleden over at det kommer et bryllup, før dere starter med for mye bryllupsplanlegging. Det kan bli mye stress og mas rundt planleggingsfasen av et bryllup, så ta anledningen nå i starten til å nyte kjærligheten uten alt stresset. Hva er da koseligere enn å feire kjærligheten sammen med familie og venner.
Om dere ønsker bryllupet i mai, juni eller august må dere være spesielt tidlig ute med bestillingene deres, da disse er de mest populære månedene for bryllup. Om dere har spesielle lokaler dere ønsker kan det være lurt å finne et par-tre aktuelle datoer for bryllupet, for så å sjekke med kirke og selskapslokale om disse datoene er ledige.
Hva slags type bryllup dere ønsker vil være med å påvirke mange valg videre i denne prosessen, bland annet valg av lokaler. Det er lurt å ha et bevist forhold til det fra starten slik at dere planlegger mer målbevist. Hvilken stil ønsker dere å holde gjennom bryllupsdagen? Er det en spesiell farge som går igjen, et tema eller en spesiell plass som blir gjennomgående? Eksempelvis ønsker dere at rødt skal være gjennomgående? Kanskje lysblått? Eller er det mer et tema som er viktig, som bondebryllup? Et herskaplig bryllup med fargen lysblå sentralt, romantisk hagebryllup og et bryllup med fokus på rød.
Sett opp en grov oversikt over hvem dere ønsker å invitere i bryllupet. De fleste blir overrasket over hvor lang listen blir, og nesten alltid må det gjøres noen kompromiss. En vil så gjerne ha alle kjente og kjære der, men dere vil oppdage at mye av bryllupsplanleggingen blir basert på pris per gjest, og jo større gjestelisten er jo dyrere blir bryllupet. Dere trenger ikke komme med eksakt antall gjester med en gang, men et nogenlunde-tall. Når dere booker blandt annet lokaler og mat vil disse være opptatt av antall personer.
Dere bør også tenke over om gjestelisten er ujevnt fordelt, det bør den ikke være. Eneste unntaket er om en av dere har en større familie enn den andre. Tenk også over om dere vil ha barn i bryllupet. Det vil påvirke mye, blandt annet hvor lang bordsettingen kan være, alkoholinntaket, hvor lenge gjester kan bli i bryllupet osv.
På populære plasser kan det være opp til 1 års ventetid, det er derfor lurt å være ute i god tid. Noen lokaler er plasser alle kjenner til, men det finnes også skjulte skatter der ute. Vår anbefaling er derfor å snakke med familie, venner, kollegaer og andre for å finne det perfekte bryllupslokalet for dere. Husk også å gjøre søk på internett, de fleste bryllupslokalene har hjemmesider med informasjon til dere.
Start med å sett opp en liste over aktuelle lokaler, gå så igjennom listen og still noen kritiske spørsmål for å luke ut uaktuelle lokaler. Spørsmål eller ting dere må bestemme dere for kan være:
Når dere har funnet lokalet dere trur kan passe så ringer dere verten og avtaler en befaring. Det er da en del ting dere bør spørre om som kan påvirke valget deres eller som det er greit å vite til senere i planleggings fasen. Det kan være at dere ønsker å stille en del spørsmål på telefonen først om det er noen deal breakers som pris, hvor mange gjester de tar ol. Dere sparer dere da en ekstra tur.
Etter en ringerunde eller besøksrunde sitter en ofte igjen med en til to favoritter, og da er det bare å velge.
Finn ut hvilken vielsesform som passer dere; kirkelig vielse eller borgerlig vielse. Se den enkelte siden for mer informasjon rundt de ulike vielsesformene. Når dere har valg vielsesform kontakter dere vigselmann (den personen som foretar vielse) for å reservere plass og/eller avtale et møte. Kontaktinformasjon finner dere på hjemmesidene til kirkelig vielse eller til Norges domstoler.
Bryllupskjolen - det kan ta mange måneder å finner den perfekte kjolen, så start tidlig. Det kan være lurt å starte å se i blader og på nett etter kjoler bruden liker, for så å dra i brudesalonger og på brudemesser. Mange brudemesser er i januar, så kan være lurt å vente å kjøpe kjolen til etter det, med mindre bruden allerede har funnet den perfekte kjolen. Det er lurt å vente å kjøpe kjolen til etter dere har funnet lokaler, da lokalene vil si mye om temaet for bryllupet, og en ønsker som oftest at kjolen passer temaet. Kanskje vil bruden også ha tiara, slør, hansker, sko, underskjørt og eventuelt vinterkåpe?
Antrekk til brudgommen – Om brudgommen har spesielle ønsker kan det være lurt også for han å starte tidlig å lete. Om han bare skal ha seg en dress er dette noe en kan vente med til det nærmer seg.
Tips! Under siden «bryllupsbudsjett» vil dere finne mange forslag på hvordan finne bryllupsklær til en greit pris.
Dette er tiden for å begynne å dømme, men husk at det er vanskelig å gå tilbake om dere har funnet den perfekte reisen. Dere bør starte med å snakke sammen om hva som er viktig med bryllupsreisen, er det tid til hverandre, oppleve mest mulig, familietur? Hva ønsker dere å få ut av reisen? Det kan være mye planlegging som ligger bak en bryllupsreisen, og det kan derfor være lurt å sette bort denne jobben til et reiseselskap. Om dere er ute i god tid kan dere få noen gode tilbud. De har forslag for alle budsjetter.
Bryllupsreisen ender ofte opp med å være en av de største kostnadspostene ved et bryllup, så for de av dere som har et budsjett å planlegge etter, sjekk våre sparetips på siden «bryllupsbudsjett».
Tips! Om dere skal på bryllupsreise til utlandet og dere har endret navn, så husk å få dere nytt pass før dere drar. Ta kontakt med politiet i ditt disktrikt for nytt pass.
Dessverre er det ikke slik at ting alltid går etter planen, det kan være sykdom i nær familie, ulykker, dødsfall eller så kan det være at hotellet der dere skal ha selskapet gå konkurs. Mye kan gå galt, og om dere ender opp med å avlyse bryllupet er det dessverre slik at mange av kostnadene må dere uansett dekke. Om dere har en bryllupsforsikring dekker den utgifter for deres bryllup dersom noe skulle gå galt. Det er mange som velger å ha denne sikkerheten, mens mange syns det er en unødvendige kostnad. Vi anbefaler en bryllupsforsikring om dere skal ha et kostbart bryllups.
Frisør - Spesielt om bruden har en spesifikk plass hun ønsker å få stelt håret sitt er det lurt å være tidlig ute. De fleste frisørere tar ikke inn flere bruder samme dag. For enkelte bruder er dette noe av det første hun booker inn når forlovelsen har funnet sted. Det kan være lurt å booke inn prøvetimen samtidig (pleier å være mellom 1-4 uker før bryllupet) så slipper bruden å tenke mer på det. Til prøvetimen må bruden huske hårpynt og bilde av brudekjolen. Dette kan være med å påvirke valg av frisyre.
Brudepynting - Kanskje gjør frisøren dette også, og er det greit å booke alt der. Om ikke er det lurt å tenke på hvor bruden bestiller time for sminking. Det bør ikke være for langt unna frisøren. Det er kjedelig å måtte kjøre frem og tilbake på bryllupsdagen.
Kanskje kan frisøren og sminkør komme til dere?
Dere bør nå sette dere ned å gå nøyere igjennom gjestelisten. Har dere budsjettet til det så kan dere invitere hvem dere vil, men realiteten er at de fleste av oss planlegger etter et bestemt budsjett. Når kostnadsdriveren for et bryllup er antall gjester setter dette automatisk en begrensning for hvor mange gjester dere kan ha. Om dere ikke har økonomien til å invitere alle dere vil, kan en løsning være å invitere noen bare til bryllupsfesten (ikke bryllupsmiddagen), dvs. til kaffe og kaker.
Om det har kommet vesentlige endringer i gjestelistene etter dere reserverte selskapslokaler og andre ting basert på antall gjester, bør dette informeres om med en gang. Eksempelvis har enkelte selskapslokaler kontrakter som sier at dere har kun lov til å redusere antallet med en viss prosent etter bestemte datoer.
Familie og venner vet dere skal gifte dere, men dere hadde kanskje ikke satt datoen, bestemt hvor bryllupet skal være og tidspunkt for bryllupet når dere fortalte de om forlovelsen. Alt dette vet dere nå, og da er det greit å gi alle gjestene beskjed slik at de holder av datoen. Innbydelser sendes tettere opp til bryllupsdagen, men mange bruker «save the date» kort i denne forbindelse. Forslag på hvordan «Save the date» kortene kan være finner dere på våre sider «Bryllupsinvitasjoner». Om dere ikke ønsker å sende ut slike kort kan dere ringe, sende melding, epost eller gi beskjed på andre måter. Blandt annet har http://inviter.no/ en gratis online tjeneste som kan hjelpe dere.
Ønsker dere å spørre familie og venner etter hjelp? Når en skal spørre etter hjelp er det lurt å være tidlig ute. Folk har lettere for å si ja til noe som er lang frem i tid, enn nær kommende ting. Samt, det er godt å vite at ting er klart. Alt som dere kan få venner og familie til å hjelpe med er penger spart, samt at bryllupet blir mye mer personlig. Familie og venner liker å bli involvert, og setter bare pris på å bli spurt. Under er noen ting som kan være vanskelig for dere å gjøre selv, og derfor greit å kunne delegere bort.
Det er nå på tide å velge en toastmaster. Gode forberedelser er svært viktig for en toastmaster, så vær tidlig ute å finn en. For å hjelpe dere med dette valger anbefaler vi dere om å lese mer på våre sider «Toastmaster og taler til bryllup».
Det er nå på tide å se etter gifteringer til dere. Enkelte plasser må disse bestilles inn, evetuelt justeres. Kanskje vil dere ha de inngravert også, gullsmeden inngraverer navn, dato og evt. symboler. Slike ting tar tid, så det er lurt å være tidlig ute. Om dere har kjøpt forlovelsesringer kan disse fint brukes som vielsesringer. Puss de opp og inngraver de i anledning bryllupet.
Finn en eller flere bryllupsfotografer som dere ønsker å bruke. Forhør dere på priser, og finn ut hva dere ønsker fra dagen, og book:
Det kan fort bli dyrt hos en fotograf, men om dere er litt selektive i hva dere skal ha kan dere spare en del. For flere sparetips om bilder, se våre sider «Bryllupsbudsjett».
Se siden «bilder en må ha fra bryllupet» for en liste over bilder dere bør sørge for at dere får fra den store dagen. Dette er en liste over de mest vanligste bildene som blir tatt. Husk å lever en liste over bryllupsbildere dere ønsker til fotografen.
Dere bør begynne å tenke på hvordan dere ønsker vielsen og resten av bryllupet skal være. Musikk er med på å sette stemningen, ønsker dere kanskje å ha et spesielt innslag i kirken? Det kan for eksempel være solosang, trompet eller felemusikk. For bryllupsfesten, ønsker dere en DJ, et band eller kanskje holder det med et musikkanlegg? Hva slags underholdning dere skal ha kommer an på hva slags type bryllup det er og budsjettet deres. Uansett bør dette taes stilling til tidlig, og om dere skal booke inn underholdning er det lurt å være tidlig ute.
Dette vil bli to ulike prosesser avhengig av om dere skal ordne mat selv igjennom catering eller leie inn kokk, eller om dere har selskapet på en plass som serverer mat og drikke. Tips på hvordan holde budsjettet nede finner dere på våre sider «budsjett bryllup».
Ordne mat og drikke selv – dette gjøres ofte igjennom å bestille mat igjennom catering eller leie inn en kokk. Når dere ordner mat og drikke selv er det en del ting dere må tenke på:
Mat og drikke inkl. i kuverprisen ved selskapslokalet – dere vil da få ulike menyer dere kan velge mellom. Ofte i litt ulike prisklasser. Her velger dere den som passer best for dere. De har også viner de anbefaler til de ulike menyene, men har dere egne ønsker er de fleste svært behjelpelige med dette. Husk da å være tidlig ute. Husk å spørre om prøvesmaking av middag og viner.
Velkomstdrikke er ofte inkl. i kuverpris, men om dere ønsker enkel mat servering kommer dette i tillegg. Konjakk og likør til kaffen er også ofte inkl. i kuverprisen. Drikkevarer fra baren kommer utenom, men dere trenger ikke gjøre annet enn å betale per enhet som blir drukket. Tips på hvordan holde budsjette nede finner dere på våre sider «budsjett bryllup».
For mer informasjon om hvordan lage en ønskeliste gå til vår side «ønskeliste til bryllup».
Om dere skal ha brudepiker/blomsterpiker, brudesvenner eller ringbærer kan det være lurt å være ute i god tid med spørre vedkommende. Det kan være at de barna dere hadde sett dere ut ikke ønsker det, og da må dere lete etter andre som kan gjøre oppgaven. Husk på at det forventes at dere ordner klær til disse.
Alle antrekk til bryllupsdagen bør nå nærme seg klare, eller ha en leveringsdato.
Lag en overnattingsplan for dere selv og for gjestene som kommer langveisfra. Er det et hotell i nærheten dere ønsker å bruke, eller kanskje låner dere bort deres eget hus mens dere overnatter på brudesuiten? Dette punktet får dere ikke fullført før dere har fått svar på invitasjonene, men det er vanlig å informere om overnattingsplanen i invitasjonene om noen kommer langveis fra.
Enkelte ønsker å ha noen samlinger i forbindelse med bryllupet, for eksempel
Avhengig av hva dere ønsker så kan det bli en del trykksaker.
Først må dere finne ut hvilke trykksaker dere ønsker å ha, deretter om dere skal lage selv eller bestille ferdige? Om dere bestiller kan det ta noen uker før dere får produktene. Om dere velger å lage ting selv vil dette ikke være gjort på en kveld, og det er lurt å starte tidlig. Se de ulike linkene til andre av våre sider for hjelp innen de ulike kategoriene.
Det er som oftest mye blomsterpynt i et bryllup; brudebukett, knapphullsblomster, borddekorasjoner, hårpynt, pynt til bil, pynt til kirken eller annet vielsessted, blomsterbuketter til blomsterpiker/brudepiker og eventuelt annet blomsterpynt dere ønsker.
Dere bør ha en formening om hva dere ønsker deres og budsjettet til det. Mange velger å se igjennom bryllupsblader og søke på nettet for å ha en ide om hva de ønsker før de kontakter en blomsterdekoratør, spesielt i forhold til brudebuketten. Det kan være lurt å avtale møte med en blomsterdekoratør for å høre om deres ønsker er forenlig med deres budsjett, samt å få noen prisforslag. Ønsker dere at noen lager alt for dere, kanskje ønsker dere å leie en dekoratør for hjem og mottakelsesområde, eller det kan være dere ønsker å gjøre ting selv. Prisene vil variere og det er lurt å forhøre seg med flere leverandører. Mange ønsker at dekorasjonene skal stå i stil med brudebuketten og knapphullsblomstene, dette er det lurt å informere dekoratøren om. Husk også at noen blomster er sesongbetont. Forslag på hvordan dere kan pynte selv finner dere på våre sider «Pynte bord og lokaler til bryllup».
Dere bør tenke på transportmiddel til bryllupsdagen.
Bryllupskaken – husk at tradisjonen sier at alle bør smake på bryllupskaken, ellers så er det ulykke for brudeparet og gjesten. Det er å forvente at alle tar seg et stykke av brudekaken, så gi beskjed til bakeren hvor mange gjester dere er, og han/hun kan hjelpe dere med hvor store bryllupskaken bør være. Kan være lurt å forhøre seg med flere bakerier om pris på brudekaker og størrelser, da dette kan variere. Ta en titt på nettet av bilder av bryllupskaker slik at dere har en ide om hva dere liker og ikke liker før dere bestiller time med bakeriet for prøvesmaking og velging av bryllupskake.
Andre kaker - Spør familie og venner om de vil bake kaker til bryllupsdagen for dere. Dere kan også bestille kakene hos bakeren.
Om dere ønsker å ha en tradisjonell brudevals i bryllupet kan det være lurt å starte å trene allerede nå. Kanskje arrangeres det kurs i ditt nærmiljø? Jo mer avansert dansen er, jo lengere tid vil dere trenge for å lære den. Om dere kun skal lære dere grunntrinnene kan dere fremdeles vente litt før dere starter å trene. Det finnes også videoer på www.youtube.com som viser dere grunntrinnene på en enkel måte. Finn den metoden som passer dere best.
Start med å lage talene/sangene deres. Dette kan ta lang tid og er ofte en modningsprosess. For flere tips til taleskriving, se våre sider «toastmaster og taler til bryllup».
Papirer ihht loven - når vielsen er booket må dere fylle inn papirarbeidet. Det som skal leveres er dette:
Papirene sendes til folkeregisteret ved ditt lokale skattekontor. Folkeregisteret foretar så en prøving av om vilkårene for å inngå ekteskap er oppfylt. Dette kan ta litt tid, så husk å beregn det med. Dere vil motta i posten en såkalt prøvingsattest som viser at dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap. Om dere har oppgitt vigslers adresse i egenerklæringene, sendes attesten direkte dit. Attesten er gyldig i 4 måneder.
Dere er nå klar til å gifte dere. Etter vielsen sender vigsler papirene til Skatteetaten innen 3 dager, og den ordentlige vigselsattesten blir sendt til dere i posten.
Skal dere skrive ektepakt? Dessverre er det slik at ikke alle ekteskap varer livet ut, og kort fortalt er det slik at det du tar med deg inn i et ekteskap, tar du også med deg ut igjen. Om dere ønsker andre avtaler bør dere skrive en ektepakt. Bli enige om hva som skal være felleseie og særeie, også om fremtidig erhverv og arv. Om dere ønsker å ha en slik avtale kan det være lurt å lese mer om det slik at alt går riktig for seg. Kontakt gjerne en advokat om dere er usikre.
Skal dere endre etternavn? Da må denne fylles ut; melding om endring av navn. Det kan være lurt å starte denne prosessen i god tid før bryllupet eller vente til etter dere har vært på bryllupsreise. Om dere skal på bryllupsreise til utlandet og dere har endret navn, så husk å få dere nytt pass før dere drar. Ta kontakt med politiet i ditt disktrikt for nytt pass. Å endre navn i offentlige dokumenter tar tid, det innebærer bl.a. nytt pass, nye bankkort og nytt sertifikat.
Ved å starte å sette opp en kjøreplan for bryllupet. Dere vil da enklere se hva som gjenstår å planlegge til den store dagen, samt få en oversikt over hva som venter dere. Har dere tatt stilling til hvordan dere ønsker å ha:
Se vår side «kjøreplan for bryllup» for informasjon om hva som kan være med her. Dette er selvsagt bare et forslag, men det gir dere en ide på hvordan dagen kan se ut.
Invitasjonene bør nå være klare, og sendes ut. Se siden «Bryllupsinvitasjoner» for mer informasjon.
Dette gjelder om dere gifter dere i kirke. Dere avtaler da en samtale med prest når bryllupet nærmer seg. Under denne samtalen avtales/fremlegges det spesielle ønsker. Det er derfor lurt at dere i forkant av samtalen har en formening om hvordan dere ønsker vielsen deres skal være. Skal noen synge/spille, spesielle salmer osv. For mer informasjon om vielsen, se vår sider «bryllups seremonien».
Fra gammelt av hadde morgengaven en viktig betydning. For kvinnen skulle morgengaven hun fikk av sin nye mann være en forhåndsavtalt pengesum, som skulle sikre hun særeie i det tilfelle hun forble barnløs, og derfor ikke hadde juridisk rett til å arve av sin mann. For mannen skulle morgengaven han fikk av sin nye kone være noe håndlaget som viste at den kommende konen var flink med hendene sine. I dagens samfunn har ikke morgengaven denne betydningen lengere, men de fleste velger å gjøre en personlig og varig gave til hverandre. Eksempelvis er smykke til henne og klokke til han ikke uvanlige gaver.
Det er på tide å få kjøreplanen for bryllupet på plass. Denne bør gåes gjennom med personer som skal hjelpe til (eksempelvis vil toastmaster bruke denne informasjonen til å fullføre sine forberedelser, verten ved selskapslokalet har ønske om den for å kunne informere sine ansatte om jobbing osv.).
Sjekk svar på invitasjoner. Er det gjester som ikke har svart bør dere snart kontakte de å høre om de kommer.
Når endelig gjesteliste er på plass kan dere starte med bordplassering. Dette er ofte en modningsjobb, men start med første plassering. Blir helt sikkert endringer, og derfor lurt å starte tidlig. For mere informasjon om bordplassering, se våre sider «Bordplassering til bryllup». Når bordplasseringen er satt bør dere lage et bordkart om dere er mange gjester. Ta høyde for at det kan komme avbud i siste liten, og det kan være greit å ha en plan B.
Det er alltid noen som er usikre på hvor de skal sitte i kirken/vielseslokalet, så det kan være lurt å avtale med noen som kan ta i mot gjester og hjelpe gjester på plass i vielseslokalet. Eventuelt kan dere legge ut lapper på benker/stoler.
Det er på tide å få ferdig trykksaker dere ønsker å ha i bryllupet. Dette er ting som kan gjøresferdig nå, og da er det ingen grunn til å vente. Det vil være nok av andre ting å ordne når bryllupet virelig nærmer seg.
For dere som kun leier lokaler og fikser resten selv - Nå bør dere ta en dobbelsjekk av alt for å sørge for at alt er på plass.
Mat og drikke inkl. i kuverprisen ved selskapslokalet – dere bør avtale et møte med verten for selskapslokalet og gå igjennom om de har kontroll på alt, og hva mer de trenger av dere før den store dagen. Gå igjennom kjøreplanen med de, slik at verten for selskapslokalet ikke er i tvil om hvordan dere ønsker den store dagen deres skal være. Da unngår dere misforståelser.
Typiske ting å spørre om kan være: Alt under kontroll med mat og drikke? De har kontroll på dekorasjoner til bordene? Det er som oftest inkludert i kuverprisen. Når kan dere levere kaker? Dobbelsjekk at de ordner i stand et eget barnerom. Er lokalet ledig dagen før for annen pynting? Er det noen plass rundt lokalet som det passer at en tar bilder? Dobbelsjekk at det er muligheter for å koble opp musikk (for et band, evt.stereo)? Hvor lenge kan festen holde på utover kvelden/natten? Og eventuelt andre ting dere ikke har fått svar på eller som dere lurer på/er usikre på. Etter møtet bør dere og de ha alt under kontroll før bryllupet.
Er alt klart med gavebordet?
Ønsker dere å ha bryllupsalbum/gjestebok som gjestene skriver en hilsen i?
For andre ting dere kan ha i bryllupet, se vår side «BryllupsTips».
Det er ikke alle som velger å gjøre dette, men det er vanlig å kunngjøre giftemålet i en avis enten før eller etter vielsen.
Det er vanlig å kjøpe inn takkegaver til forlovere, brudespiker/venner, toastmaster og andre som har deltatt i bryllupet. Det er ikke vanlig å gi takkegave til noen dere har betalt for å gjøre jobben, men til de som har stilt opp gratis for å hjelpe dere.
Det kan være lurt å lage en plan for hva dere skal gjøre når før dere skal i kirken. Det er lett å være stresset på en slik dag, og da er det greit å ha satt opp en tidsplan for alt som må gjøres og huskes. Denne kan dere godt gi til deres forlovere og be de om å hjelpe dere å holde den. Skal begge til frisøren? Bruden må til sminkør, lunsjpause, osv.
Ting begynner å bli klart og dere har forhåpentligvis kontroll over hva som kommer til å skje på bryllupsdagen. Som dere sikkert har merket er det mye som er satt av «skikk og bruk» (måten en starter med vielse, fortsetter med mottakelse, bryllupsmiddag med taler osv.), men utover kvelden er det som oftest litt åpning for aktiviteter om det skulle være ønskelig. Under vår side «Underholdende tradisjoner til bryllup» finner dere forslag til aktiviteter som passer godt under et bryllup.
Om dere skal på bryllupsreise like etter bryllupet kan det være lurt å pakke kofferten allerede nå. Har dere alt dere trenger, eller må dere kanskje kjøpe nytt badetøy? Ikke glem passet hvis dere skal til utlandet, og husk å hent eller print ut billetter.
Det anbefales at dere dobbelsjekker alt av avtaler, bestillinger og nødvendige offentlige papirer igjen for å være sikker på at alt kommer til å gå som planlagt. Husk å informere om totalt antall gjester til de partene som trenger å vite det, samtidig som dere dobbelsjekker at alt er under kontroll. Dette gjelder for selskapslokalet, mat, transport, bryllupsreise osv.
Prat også med toastmaster for å sikre at han/hun har ting under kontroll og overlever det siste av informasjon som gjesteliste, bordplan, kjøreplan, informasjon om gjestene, bryllupssanger, oversikt over talere etc.
Ta også å bekreft antall overnattingsgjester ovenfor overnattingssteder. Samt, deres egen overnatting.
Det er tid for velvære. Prosessen med å planlegge et bryllup kan være krevende, og det er viktig å samle krefter igjen før den store dagen. Prøv å slapp av, gjør ting som gir overskudd, tren, ta ansiktsbehandlinger, ta en hårkur, ta fotbehandlinger, manikyr, pedikyr, solarium og annen forberedende skjønnhetspleie. Dette vil forhåpentligvis gjøre at dere føler dere fantastiske til den store dagen.
Dette gjøres ofte 1-2 dager før bryllupet. For mer informasjon om hvordan dere kan pynte, se våre sider «Pynte bord og lokaler til bryllup».
Det er vanlig å holde en generalprøve i kirken 1-2 dager før bryllupet med forlovere, der presten briefer kort om ritualet. Noen har også en prøvemiddag, men dette er ikke så vanlig her i Norge.
Hvis dere skal overnatte borte på bryllupsnatten så husk å pakke:
Be forloverene deres om å levere det for dere slik at dere slipper å stresse med det på dagen, samt ikke kan snoke på morgengaven til partneren.
Forhåpentligvis har dere planlag så godt at dere ikke trenger å gjøre så mye annet enn å nyte den store dagen.
Det er viktig for dere begge å få i dere mat fra morgenen av og før dere drar til kirken. Pass på hva dere spiser, det anbefales ikke å spise ting som kan lukte, eksempelvis løk.
Til brudgommen:
Til bruden:
Selv om bryllupet nå er overstått er det ting som må gjøres, heldigvis ikke så mye: