Bursdagsleker

Når en skal velge leker til bursdag er det viktig å velge leker alle kan være med på. Det enkle er ofte det beste! Vi har sortert bursdagslekene etter disse overskriftene:

 • Gode gamle bursdagsleker.
 • Skattejakt i bursdag.
 • Rebusløp - Stafetter i bursdag.
 • Flere bursdagsleker.

Gode gamle bursdagsleker

Stolleken- barna løper rundt stolene til musikk og når sangen blir stoppet må alle finne seg en stol. Den uten stol er ute og slik fortsetter man til det kun står en vinner igjen. Dette er en populær bursdagslek.

Leker til bursdagen - bjørnen sover - enkelt å organisere og barna elsker den.

Bjørnen sover - En lek som alltid er vellykket blant de minste. «Bjørnen» ligger i midten mens de andre barna holder hverandre i hendene og går rundt «den» mens de synger: «Bjørnen sover, bjørnen sover, i sitt lune hi; den er ikke farlig, bare vi går varlig, Men man kan nok, men man kan nok aldri være trygg». Da «våkner» plutselig bjørnen og er rasende. «Den» løper etter de andre til den har fanget en som blir den nye «bjørnen». Dette er en topp lek i bursdager der det er stort alders forskjeller.

Rødt og grønt lys - Denne leken egner seg godt både ute og inne. Leken passer for barn fra 4 år og oppover. Det må være minst tre personer med. Antallet oppad er det bare plassen som avgjør. En person står inntil en vegg med ryggen mot de andre. Resten av flokken står på linje et stykke unna. (Ute kan man gjerne stå 20-30meter unna. Inne begrenser det seg selv.) Personen som står med ryggen til roper «Grønt lys» og flokken beveger seg sakte mot ham. Så roper han plutselig «Rødt lys» og snur seg fort. Da må alle stå helt stille og de som ikke klarer å stoppe så fort og som rører på seg etter at han har snudd seg, de må gå tilbake til startstreken. Slik fortsetter det til vinneren klarer å ta på veggen.

Fargeleken - Still opp slik som til Rødt og grønt lys». Nå står personen ved veggen med ansiktet mot de andre. Så sier han: Alle som har noe rosa på seg tar et skritt frem. Alle som har noe rødt på seg ta et skritt frem. Alle som har noe grønt på seg tar et skritt frem osv. Den som først tar i veggen har vunnet.

Leker til bursdag - ballongleken - unger elsker å leke med ballonger.

Ballongleken - hvert barn får en eller to ballonger festet med hyssing rundt anklene. Deretter er det om å gjøre og sprekke hverandres ballonger. En enkel bursdagslek, samt du kan bruke ballongene som pynt i lokalet før leken.

Kan du gjette hvilken sang jeg er? - Barna sitter i en stor ring på gulvet. I midten står aktøren. Han eller hun skal forsøke å forestille handlingen i en kjent sang. For eksempel gå på alle fire og «spise» gress. Svaret er Fola, fola, Blakken. Den første som gjetter riktig sang skal være nestemann til å «spille» en ny sang. Forslag til sanger er Fola, fola Blakken, Bæ, bæ lille lam, Da klokka kalng, Den glade vandrer, Ro, ro til fiskeskjær, Gubben Noa, Mikkel rev, Lisa gikk til skolen, Bjørnen sover, Min hatt den har tre kanter, Tut, tut sier onkels bil, På låven sitter nissen osv.

Avskjed på grått papir - Denne leken passer best hvis det er mange barn med. Tre eller fire personer sitter ved siden av hverandre på en seng. Døren ut til de andre barna er lukket. De tre eller fire personene velger seg ut hvert sitt navn av barna på ut siden av døren og forteller hverandre hvem de har «valgt». Så banker den første i rekka på døren og roper: «Kan jeg komme inn og fri» «Værsågod,» svarer de fire inne i rommet. Personen går inn og lukker døren bak seg. Så velger han ut den av de fire som han tror tenker på navnet hans og bukker for han eller henne. Hvis han bukker for riktig person svarer denne: » Du kan bli.» Hvis han bukker for feil person svarer denne : «Avskjed på grått papir» og gir vedkommende et spark bak. Han må da gå ut av rommet igjen og stille seg bakerst i køen. De som gjetter riktig blir inne i rommet og personen på sengen må da velge seg ut et nytt navn og tenke på. Den av de fire på sengen som til slutt har flest frierier som har gjettet riktig, har vunnet.

Leker til bursdagen. Dans og lek. Inkluderer alle.

Danseleken - alle barna danser til musikk, nå musikken stopper er det om å gjøre og stå helt stille. Den som rører på seg er ute av leken. Dette er en enkel lek der alle kan være med. Topp til bursdagen.

Av og på teppet - Man trenger en lang teppekant eller et frittliggende teppe. Alle står langs kanten av teppet. Alle står langs kanten av teppet, mens en står utenfor og roper. Han roper: «av teppet» og alle skal hoppe ut på gulvet. Han roper «på teppet» og alle skal hoppe på igjen. Dette skal ropes fortere og fortere og det er også lov å rope på teppet, på teppet osv etter hverandre for å forvirre. Til slutt er en person igjen; vinneren.

Hviskeleken - Leken gjøres mens alle sitter til bords. Bursdagsbarnet begynner. Hun/han tenker ut et ord og hvisker det til sidemannen som som hvisker det videre igjen. Når ordet har gått rundt hele bordet og kommer tilbake til bursdagsbarnet er det gjerne forandret underveis. Bursdagsbarnet skal si ordet som blir hvisket til henne høyt. Og etterpå skal hun si det riktige ordet. Så er det nestemann som finner på et ord. Leken er slutt når alle barna har funnet på et ord hver. Passer som lek i bursdag for de som er litt større.

Flasketuten peker på - Barna sitter i en ring. En tom brusflaske legges i midten. Bursdagsbarnet begynner. Før hun/han svinger flasken rundt må hun/han finne på en ting som «den som flasketuten peker på» skal gjøre. Her kan man variere «tingene» de skal gjøre etter alder.

Leker til bursdag - pakkeleken - billige små gaver, tullegaver.

Pakkeleken – kjøp inn billige gaver, samt ta morsomme ting fra matskapet. Pakk alle gavene inn. Samles pakkene i en haug midt på bordet. Sett klokken til å ringe etter 15-30 min. Alle triller terning etter tur. To like eller en sekser = en gave. Når gavehaugen er tom, kan man stjele fra hverandre. Det er da moroa begynner! Og når klokken ringer, vinner man gavene man har. Dette er en kjempe populær bursagslek for store og små, og en sikker vinner til bursdagen.

Tampen Brenner   - Gjem en gjenstand, eller eventuelt en godtepose, og la barna lete etter den. Når barnet nærmer seg gjemmestedet sier du ”tampen brenner”, og når han eller hun beveger seg bort fra gjenstanden sier du at det blir kaldere.

Gjemsel - Leken er best med et stort hus eller hage. Et barn teller til f.eks 60 mens de andre gjemmer seg. Han eller hun skal så finne de andre. Den som blir funnet først, må stå neste gang.

Blindebukk - Bursdagsbarnet får bind for øynene. Snurr ham rundt flere ganger. De andre beveger seg og lager lyder. Blindebukken prøver å lokalisere dem og tar tak i en som han gjetter hvem er. Denne blir neste blindebukk.

Send hatten - Alle sitter i en ring og sender en hatt rundt i ringen. Noen styrer musikken, og når musikken stopper er den som holder hatten ute av leken. Fortsett til det bare er en person igjen. Her kan hatten selvfølgelig byttes ut med en ting som passer tema festen.

Stiv heks - Ett av barna er heks og prøver å fange så mange barn som mulig. Når barna blir fanget, må de stå helt stille med beina fra hverandre til de blir befridd av et barn som ikke er fanget ennå. Det skjer ved at det frie barnet kryper mellom beina på den som er fanget. La barna bytte på å være heks.

Hvor mye er klokka, løve? Barna følger den som er løve rundt i rommet og spør "Hvor mye er klokka,  løve?" Så lenge løven svarer at klokka er tre eller seks er barna trygge. Men når løven sier det er middagstid må barna løpe så fort de kan til fristedet. Den/de som blir fanget blir ny løve.

Halen på grisen - tegn en gris på et stort stykke papp, sett bind for øynene på den som skal sette på halen og snurr barnet rundt et par gang. Deretter skal de tegne halen på grisen ved hjelp av en tusj eller penn. Det finnes mange ulike variasjoner av denne, også mange leverandører som tilbyr denne leken i ulike varianter. En kan enkelt kjøpe en på nett. For eksempel tegne skoen på Askepott, flagget på flaggstangen og hjulene på brannbilen.

Fiskeleken - la barna fiske etter godteposen fra bak et teppe.

Adjektivhistorie - Skriv ned en historie der du setter åpne felter med plass til adjektiv. Når barna sitter ved bordet, kan de foreslå morsomme adjektiver som du fyller inn i de ledige feltene. Når du leser opp den ferdige skrullete historien, er du garantert å høre latter.

Puste vatt - Til denne leken kreves det ikke så mange forberedelser. Det må være et stort bord, og rundt det setter du noen stoler slik at det er plass til alle skal være med. Til nød går det an å leke det ved gulvet også. Da må alle legge seg på magen med ansiktet inn mot midten. Midt mellom barna, enten på bordet eller på gulvet legger du en vattdott. Den må ikke være for liten. Tell til 3, og så skal alle begynne å blåse på vattdotten. Det gjelder å få blåst den vekk fra seg. Selv om alle blåser alt de orker når vattdotten nærmer seg, hender det at den smetter rett forbi en av deltakerne. Den som er nærmest, må gå ut av leken. De andre fortsetter, og til slutt er det bare to igjen. De to skal konkurrere for å se hvem som vinner.

Boksen går - Leken bør foregå utendørs, og helst et sted med en stor plass og mange gjemmesteder rundt.  Du trenger også en tom hermetikkboks. Velg en person som kan "stå", f. eks. ved å elle. Den som står stiller seg med en fot på boksen, holder håndflatene tett foran øynene og teller høyt til f. eks. femti. De andre barna løper og gjemmer seg. Det er smartest å gjemme seg i nærheten av boksen- fordi de som har gjemt seg, senere skal forsøke å sparke til boksen og frigi de som har blitt sett av «bokstelleren». «Bokstelleren» skal når han har telt ferdig forsøke å finne de andre. Når han ser en av de gjemte skal han løpe og sette foten på boksen og rope navnet på vedkommende, f. eks. "Martin på boks", mens den som har blitt sett skal forsøke å komme frem til boksen før «bokstelleren». Hvis han rekker å sparke til boksen og rope «boksen går» blir alle fri til å gjemme seg igjen. «Bokstelleren» må da hente boksen tilbake på plass mens de andre gjemmer seg igjen. Det er om å gjøre for «bokstelleren» og finne alle de gjemte deltagerne uten at boksen går. Den som blir funnet sist kan stå neste gang.

Mimeleken - Be barna sette seg på gulvet. Plukk ut en førstemann som skal mime et dyr. Barnet kan godt finne på dyret selv, eller du kan gi det instruksjoner, f.eks. elefant, pingvin, løve, fisk, ape, sommerfugl, hane, giraff, sel, katt, larve, slange...) Den første som gjetter får mime neste gang. 

Skattejakt i bursdag

Skattejakt kan man ha i ulike varianter og det er populært å ha i bursdagen om en er jente eller gutt.

Skattejakt er alltid populært - leker barnebursdag

Målet med skattejakten er å finne en skattekiste fylt med et eller annet. Sjokolademynter er ofte populært, en godtepose til hver av gjestene eller bare en stor pose med smågodt som alle deler.

Avhengig av alder kan du ha ulik vanskelighetsgrad på skattejakten.

For de miste kan det være at de følger en tråd rundt og i enden av tråden er skattekisten (en boks eller noe lignende). Det er vanskelig at mange gjør det sammen, men da kan du sende ut smågrupper på 2-3 barn om gangen.

For de litt større kan det være bilder/tegninger de følger. Starter med et bilde som viser hvor neste ledetråd er, osv. Du legger da bildene/ledetrådene rundt om i huset ( kjelleren, soverommet, loftet, eller utendørs) som til slutt fører til skatten.

For større barn kan det være rebusløp, og de får neste ledetråd når oppgaven er klart. Det kan være at de følger et skattekart, eller det kan være det får et bestemt område å lete etter skattekisten på. Jo større ungene er jo større område bør dette utspille seg på. Et tips er å bruke sandkassen om du har, slik at ungene må virkelig grave etter skattekisten. Eller gjem den ute i snøen på vinterstid.

Rebusløp - Stafetter i bursdag

Leker til bursdag - natursti

Natursti - Den Norske Turistforening har naturstioppgaver og andre spennende tips du kan laste ned fra nettet.

Rebusløp - Dette er et løp der det er første person/lag å komme seg fra A til B som vinner. For å få vite hvor du skal gå videre må en oppgave løses. Forslag til ulike oppgaver kommer under.

Stafett - det kan være alt fra hvem som løper raskest, sekkeløp, rygge, hinke, løpe med fotball, osv.

Forslag til ulike leker en kan bruke til rebusløp/stafetter:

 • Sittetoget - 3-5 barn sitter på rumpe mellom beina på hverandre, vendt samme vei. Så skal de prøve å bevege seg fremover eller bakover samlet.
 • Vannsklie konkurranse - Lag en liten sklie, og fyll små plastflasker med vann, hvem kommer lengst.
  Under er andre forslag til lagkonkurranse:
 • Kaste erteposer i bøtte - fyll noen ballonger med erter og la barna prøve å treffe en bøtte på gulvet.
 • Lakrissnørespisekonkurranse- sørg for at snørene er like lange og det er ikke lov til å bruke hendene.
 • Eple fiske leken - fisk epler opp av vannbad med munnen.
 • Lage quiz- er dette sant eller usant? Lag kunnskaps spørsmål som barna kan svare på, enten i grupper eller alle sammen, der de må rekke opp hånda. Spørsmål finner dere på nettet, i spørre-bøker eller spørre-spill. Eller/og dere kan lag oppgaver som dette – du har et ark hvor du har klippet og limt bruddstykker av bilder fra blader og aviser som de skal gjette hva er. En oppgave hvor du har klippet små ark med bokstaver, som de skal bruke for å stave seg fram til tre dyr. Bruk fantasien og tilpass spørsmål etter alder. Sørg for at det er noen skrive- og lesekyndige på hver gruppe.
 • Sugerør i flaske- Bind et sugerør fast rundt livet med hyssing. Forsøk så å lirke det ned i en åpnet brusflaske uten å hjelpe til med hendene.
 • Spise gulrot leken - Bruk en fiskestang (uten krok), kosteskaft el. og fest en hyssing i enden. Bind deretter fast en gulrot i enden på skaftet/fiskestangen. Hvert lag består av to personer. Den ene skal holde fiskestangen/skaftet. Den andre personen skal spise gulroten, mens den har hendene på ryggen. Den som først klarer å spise opp gulroten vinner konkurransen.
 • Tegnestafett - Del deltakerne inn i lag med ca. seks personer, og plasser lagene på bord som står så langt fra hverandre som mulig. Den som leder leken har på forhånd laget en del tegneoppgaver. Førstemann på hvert av lagene kommer fram og får den første tegneoppgaven. Denne går tilbake til laget sitt og begynner å tegne oppgaven. De andre på laget skal gjette hva som tegnes. Den som tegner får ikke lov til noen ting, – bare riste på hode når det blir sagt gale svar. Den på laget som klarer å gjette det riktige svaret, løper fram til den som leder leken, og får en ny oppgave. Det laget som først blir ferdig med alle oppgavene har vunnet.
 • Luktelek - Bløt bomullsdotter med forskjellige lukter. Bruk f.eks: parfyme, kaffe. Barna får bind for øynene og gjetter hva det lukter.
 • Klesstafett - To og to barn løper til hver sin kleshaug og kler på seg og av seg. Neste mann ut gjør det samme. Det laget som først er ferdige, har vunnet. For å gjøre det  vanskeligere kan deltagerne få bind for øynene, eller votter på hendene !
 • Kjeksstafett - To lag. Førstemann spiser en kjeks, plystrer, nestemann begynner på sin kjeks. Når sistemann på laget plystrer er laget ferdig.
 • Smakelek - Barna får bind for øynene og gjetter etter at de har smakt. Bruk f.eks: eplebit, potet, gulrot, pære, sukker, salt.
 • Sokkeleken - Be alle barna ta av seg sokkene (eller bruk noen dere har selv hjemme i huset). Legg dem i en haug på gulvet. Plukk ut to barn som får bind for øynene. Rop klar-ferdig-gå og se hvem av de to barna som klarer å få på seg flest sokker- enten til alle sokkene er på eller til en viss tid (f.eks. 3 minutter) De gjenværende barna har ikke lov til å røre sokkene, men skal rope ut instruksjoner til de to "blinde" barna.
 • Potetløp - Del barna i to lag, og gi hvert lag en skje og en potet. Det er viktig at potetene er ca like vanskelige å balansere, gjerne litt store så de ikke ligger støtt i skjeen. Sett opp en passende løype, f.eks. rundt spisebordet- eller fra husveggen og rundt et tre.
 • Tre blyant på flasken- Deltagerne skal her forsøke å treffe flasken med blyanten som de har hengende i et snøre rundt livet. Det er ikke lov å hjelpe til med hendene. Gjør det gjerne enda vanskeligere med at deltakeren skal holde fast en ballong mellom knærne !
 • Skostafett - Alle deltakerne tar av seg skoene og legger de i en stor haug på gulvet. Den som leder leken blander skoene godt. Del deltakerne inn i lag med ca. seks deltakerne på hvert lag. Lederen starter leken og førstemann på hvert av lagene løper fram og finner sine sko. Deretter tar de på seg skoene (remmer skal festes og lisser knytes). Så løper han/hun fram og klapper nestemann på skulderen. Det laget hvor deltakerne først har funnet alle skoene sine, har vunnet.
 • Hva er det jeg kjenner på? - En deltaker av gangen får bind for øynene. Den som leder leken legger fram en del matvarer eller andre ting på ett bord. Den som har bind for øynene skal gjette hva den tar på. Ett poeng for hvert riktige svar. Den deltakeren som får flest poeng har vunnet.
 • Huske lek - legg ulike ting på et bord (saks, penn, nøkler) og la barna se på tingene i 15 sekunder. Legg deretter en duk over tingene og la barna si eller skrive ned det de husker. Gi dem noen minutter til å skrive ned det de husker. Den som husker flest ting, vinner.
 • Gjette klinkekuler i glass- fyll et stort syltetøyglass med klinkekuler og la barna gjette hvor mange det er i glasset.
 • Måkebæsj spisekonkurransen - fest halve marshmallows på et vindu. Legg armene bak på ryggen og spis om kapp. Om barna trenger en større utfordring, kan de også få bind for øynene.
 • Akekonkurranse - hvor langt aker dere? Eller akestafett? Del inn i små lag, og hver deltager må løpe opp til nestemann i rekka før han setter utfor bakken.

Flere bursdagsleker

Rive papirfigurer - Plukk ut fire deltakere fra forsamlingen. Knytt ett skjerf foran øynene deres. Gi de deretter ett stort papir. De får i oppgave å rive ut en oppgitt figur på an angitt tid. Den som lager den fineste figuren har vunnet. Bruk gjerne forsamlingen til å avgjøre hvem som har revet den fineste figuren.

Bursdags leker - tegne på bordet - noe som holder ungene til bordet lengere.

Tegne på duken - Det å få lov til å tegne på papirduken etter at kakene, bollene og brusen er fortært, er en «lek» som har holdt seg i mange år. Sørg for å ha rikelig med fine farger, gjerne tusj, men sjekk da at fargene ikke går gjennom og ødelegger bordet under. For å være sikker kan man legge en plastduk under papirduken. Kombiner gjerne med oppgaver (hvis barna er store nok). Still dem gåter eller andre spørsmål og la dem «svare» på duken. Når barna skal gå hjem kan det ofte være morsomt å få med seg sin egen «firkant» av duken hjem.

Lag din egen bolle - alle ungene får dekorere bollene sine selv. Vi tar på melis, og så får de rulle i kokos, sjokolade, non-stop eller lignende selv.

Hobbyverksted – La barna lage noe, det kan være alt fra å fargelegge en prinsesse til å lage en papirtiara med glitter på.

«Katta i sekken» som er en fornorsket versjon av den mexicanske pinjataen - fyll en pappmasjéfigur med godteri og andre små effekter. Heng den opp, og så kan barna slå på den med et kosteskaft eller tresverd til den sprekker og innholdet faller ut. Morsomst er det om alle er med og roper taktfast: «Slå! Slå! Katta ut av sekken NÅ!» Du kan enten kjøpe en ferdig pinjata eller lage en selv.

Lek modell - La dem sminke seg (lån dem gjerne noen dameblader til inspirasjon - og kanskje også noen kostymer eller kjoler, hvis du har?) Lag i stand en "fotoshoot" hvor de poserer foran en bakgrunn, danser eller lignende, mens du tar digitale bilder. Ta mange bilder, og la dem kose seg. Gi masse ros!  Print gjerne ut de fineste bildene mens de spiser, og la dem få med seg hvert sitt bilde hjem.

Lag en stor snømann sammen - pynt den med krone, og gå rundt den mens dere synger bursdagssangen.

Gummistrikkleken - Gi alle barna en stor gummistrikk- den må være lang nok til at den kan plasseres rundt hodet slik: på overleppen, under øreflippene og rundt nakken. Be barna om å sette på plass strikken og legge hendene på ryggen. Forklar dem at den første som får strikken ned på halsen uten å bruke hendene eller andre hjelpemidler (det eneste lovlige er grimaser), får en liten premie.

Pølsebod - Heng et teppe i passe høyde i en døråpning, (f.eks. til kjøkkenet) og plasser et bord innenfor. Pynt "pølseboden" med noen flagg eller noe annet. Lag en enkel plakat som viser hva man kan få (pølse, brus, kakao, frukt, smoothie, is, etc..).  Når barna kommer, kan bursdagsbarnet eller noen andre stå i pølseboden og "selge" maten. Fin måte å holde barna unna kjøkkenet, de kan velge hva de vil ha, det blir litt mindre søl, og man trenger ikke å stille alle solo- og colaflaskene på et bord etc. Og ikke minst; barna synes det er gøy!

Blindefotball - to lag med like mange par på hvert spiller mot hverandre på store mål. Den bakerste i paret ser, mens den som står foran, har bind for øynene. Det er bare de blinde som kan berøre ballen. Spilles med myk ball og minimal kroppskontakt.

De blinde dyrene - sitt i ring med bind for øynene. Lederen visker dyrenavn i øret til hver deltaker, minimum to dyr av hvert slag. På signal snurrer alle rundt om sin egen akse og skal deretter finne sine egne dyr kun ved hjelp av lydene de lager.

Holde tale - Her kan man lære å opptre for et publikum på en avslappet måte. I en hatt legges noen papirlapper med ulike titler. Deltakerne trekker en lapp av gangen, og skal på stående fot holde et foredrag på ett minutt over det oppgitte emne. Man kan også gi noen minutter på forberedelse. Den som holder det morsomste eller beste foredraget har vunnet. Konkurransen kan med fordel spres utover kvelden.

Butikkleken - Noe man kanskje ikke vanligvis forbinder med bursdagsselskaper er det å leke butikk. Allikevel faller det stort sett meget positivt ut, særlig blant barn fra ca. 4 til 9 år. Leken må planlegges i forveien slik at man kan spare opp tomme melkekartonger, eggekartonger, smørpakninger osv. Man kan også ha lekebutikk og det faller som regel enklere ut. Leker er det jo som oftest nok av på barnerommet. Lag en kasse til å ha pengene i eller bruk et leke-kassaapparat. Arranger butikken i et eller annet rom. Gjerne i stuen der det er god plass. Ordne varene på hyller rundt omkring. La barna bytte på å være kassadame eller butikkmann. Penger kan man lage av papir eller man kan låne noen fra Monopolspillet.

Døde elefanter - Denne leken er alle foreldres drøm og egner seg godt dersom barna begynner å bli ekstra ville. Leken går kort og godt ut på at et av barna sitter på en stol mens alle de andre legger seg ned på ryggen eller magen og lukker øynene. Det er om å gjøre å ikke røre på seg. Den som sitter på stolen må følge godt med og de som rører på seg er «ute». De som er «ute» hjelper til med å se hvem som rører på seg. Den som blir liggende igjen til slutt, har vunnet. En annen versjon er "sovende pirater".

Sovende pirater - Bursdagsbarnet setter seg i en stol, mens de andre legger seg ned og er pirater som sover. Barna skal ikke røre seg eller le. Bursdagsbarnet forsøker å gjøre grimaser og si morsomme ting for å få piratene til å le. Den som ler eller rører seg, er ute av leken. Vinneren er den som holder ut til slutt.

Fortellerstund - For å roe ned på slutten av selskapet kan det være hyggelig å lese en fortelling.

Gjett hvor mange bier - På forhånd fyller du et glass med gule og svarte godterier. Tell dem. Alle barna gjetter hvor mange bier de tror det er. Skriv ned. Før selskapets slutt, får barnet som har gjettet nærmest med seg glasset hjem.

Telepati-leken - Denne egner seg fint for litt større barn. Her er det kun to som er aktivt med, mens de andre skal forsøke å gjette hvordan de to kan kommunisere sammen. Er det ved tankeoverføring? Eller er det en logisk forklaring på det? Leken går ut på at den ene av de to personene er ute av rommet mens den andre forteller resten av gjengen hvilken ting han eller hun skal tenke på. Men aller først må de to personene avtale seg imellom uten at noen av de andre hører det. De kan for eksempel velge ut en farge. «Det første jeg peker på som har noe grønt på seg» er «tingen», eller «det første jeg peker på som har noe rødt i seg» er «tingen». Fargen man velger holder man på i fire eller fem omganger. Dersom noen klarer å gjette sammenhengen, kan man gå direkte videre med et annet system for å forvirre. Den personen som går ut og inn av rommet kan markere med antall fingre han lukker døren med, hvilket nummer i rekken «tingene» skal være. Lukker han for eksempel døren med fire fingre, er det ting nummer fire som er «tingen» og den er selvsagt ikke grønn.

Skokaos - Alle tar av sine sko, som blandes godt i sen stor haug. Deretter får alle bind for øynene. Nå er det om å gjøre å finne igjen sine egne sko og ta dem på så raskt som mulig. Målet er å være førstemann med sine egne sko på.

Innleid hjelp

 • Du kan leie en klovn, ballongklovn, ansiktsmaler eller tryllekunstner.
 • Du kan leie et hoppeslott eller hoppesklie.
 • Du kan leie tråbiler.
 • Du kan lage buttons-verksted.
 • Du kan få levert en discobursdag, vitenskaps-bursdag, prinsessebursdager, hawaiibursdag, sumobursdag eller rodeo-bursdag.

Det finnes flere leverandører som tilbyr slike morsomme alternativer.

Premier

Forslag til enkle og billige premier:

 • Klistremerker i et tema som passer til festens tema eller noe annet du tror vil interessere barna. 
 • Pose med godterier.
 • En medalje (får kjøpt billige i plast eller sjokolade).
 • Få sitte i konge/prinsesse-stolen.